Ingvild Flugstad Östberg Foto: Dagfinn LimosethIngvild Flugstad Östberg Foto: Dagfinn Limoseth
Ingvild Flugstad Östberg Foto: Dagfinn Limoseth
Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport

Östberg ber om ursäkt efter protesten

Publicerad

Rikard Grip ville se att Ingvild Flugstad Östberg blev diskad för obstruktion av Stina Nilsson.

Och Östberg förhåller sig ödmjuk till anklagelsen.

– Jag kan bara beklaga om jag har gjort något som är fel. Om jag har gjort det borde jag bli bestraffad, säger Östberg.

I Drammen blev Stina Nilsson diskad i finalen efter att ha funnits skyldig till obstruktion av finskan Krista Parmakoski.

Och i dagens final i Slottssprinten gjorde sig tvåan Ingvild Flugstad Östberg skyldig till samma regelbrott – i alla fall om man frågar Rikard Grip.

Den svenske förbundskapten Rikard Grip och de andra svenska ledarna gick till den officiella tävlingsjuryn och krävde att Östberg blir bestraffad, men fick avslag.

"Har inte sett situationen med Stina Nilsson"

– Det är absolut ingen skillnad från den obstruktionen vi åkte ut för i Drammen. Det är oerhört viktigt att vi följer reglerna. Att det är konsekvent från helg till helg, säger Grip till SVT.

– Hon trycker ut Stina. Det är hur solklart som helst för mig. Det är ingen diskussion om att det ska vara en sanktion.

När SportExpressen först fråga Östberg om händelseförloppet förhåller hon sig ödmjuk.

– Jag har inte sett situationen. Jag kan bara beklaga om jag har gjort något som är fel. Om jag har gjort det borde jag bli bestraffad, säger Östberg.

Östberg: "Herregud - seriöst?"

– I stundens hetta minns jag inte vad som hände. Juryn ska följa samma linje, om jag har gjort nåt ska jag dömas som alla andra. Men jag har i alla fall inte gjort det med vilje.

Tycket du att det är tråkigt att det blir ett sånt här efterspel två sprintfinaler i rad?

– Det har varit en hård linje från juryn i vinter och det är jag väldigt glad för.

Vid ett senare tillfälle visar SportExpressen upp bilderna från sekvensen som Grip reagerade på för Östberg. Och då har hon mindre förståelse för att svenskarna tog ärendet till juryn.

- För det där? Herregud. Seriöst?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag