OS i Sotji är det första mästerskapet sedan OS i Turin 2006 som går på hög höjd.
Längdtävlingarna avgörs på 1 500 meters höjd, vilket har fått både de svenska och norska längdskidlandslagen att ändra sitt träningsupplägg inför och under säsongen.
"Inte så mycket fokus"
- Vi kör mer höjdträning eftersom OS går på hög höjd. Totalt har vi fem höghöjdsläger fram inför OS. Enkelt sagt kör vi mycket mängdträning på hög höjd och sen kör vi kvalitetsträning hemma i Norge, förklarar den norska längdchefen Åge Skinstad.
Norge har redan hunnit med två glaciärläger under sommaren i italienska Livigno - medan det svenska landslaget åker dit först i oktober.
- Under den här delen av året lägger vi inte så mycket fokus på just höjdbiten. Framför allt den sista biten inför mästerskapet som är lite annorlunda mot tidigare år. Vi kommer vara längre på hög höjd i Seiser Alm och vara borta i ungefär tre veckor, förklarar den svenska förbundskapten Rikard Grip.
I väg under tre veckor
OS i Turin 2006 blev en stor framgång för det svenska längdskidlandslaget, där Sverige tog tre guld. Lina Andersson säkrade guld i sprintstafett och var i sitt livs form - tack vare höghöjdsträningen.
- Man måste vara i väg i treveckors-block och sedan inte vara hemma för länge emellan. Vi körde mycket så på Inge Inge Bråtens tid. Jag tror att det krävs att man är väldigt mycket på hög höjd inför ett mästerskap som går på hög höjd, säger Andersson.
När hon får höra om det svenska och norska upplägget har hon sin åsikt klar.
- Jag tycker man ska titta på Norge. Hög höjd måste man börja med många månader i förväg. Det borde börja redan i planeringen på försommaren.
Hon tycker att den svenska landslagsledningen inte tog tillvara på den kunskap som förbundskaptenerna Inge Bråten och senare Arild Monsen förde in i det svenska landslaget.
- Efter det har höghöjdsträningen varit lite olika beroende på vilka som varit ledare. Vi har ingen riktig strategi för höghöjdsträningen, säger hon.
Grip: "Det känns bra"
Rikard Grip vill inte uttala sig om tiden efter 2006, eftersom han inte fanns i landslagsledningen då - men säger:
- Det är absolut så att Norge har jobbat mer frekvent med höghöjdsträning än vad vi har gjort i Sverige.
- Sen är det två skilda saker att träna på hög höjd och att acklimatisera sig på hög höjd. Vi har lagt fokuset på acklimatiseringen innan mästerskapet.
Att kopiera Norge, det lockar inte dig?
- Vi jobbar utifrån en modell som vi tror på. Det känns bra.