Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-profilen avslöjas nu som en fuskare

Pita Taufatofua under OS i Sydkorea.Foto: REUTERS / BILDBYRÅN
Pita Taufatofua blev världskänd när han bar Tongas flagga i bar överkropp.Foto: SVEN LINDWALL

Han charmade en hel värld i Rio de Janeiro.

Och följde upp det hela med att göra detsamma i Pyeongchang.

Nu avslöjas OS-profilen Pita Taufatofua som fuskare.

– Det har skett ett bedrägeri, säger Karl-Heinz Likert på Fis kongress enligt Dagbladet. 

Pita Taufatofua skapade rubriker världen över då han barbröstad och inoljad tågade in på OS-invigningen i Rio de Janeiro.

I händerna höll han Tongas rödvita flagga. I övrigt hade Taufatofua en slätstruken vistelse i Brasilien då han åkte ut redan i den första rundan av taekwondo-tävlingen. 

Två år senare dök samme Pita Taufatofua återigen upp i olympiska sammanhang, den här gången under vinter-OS i Pyeongchang. 34-åringen hade på ett mirakulöst sätt kvalificerat sig till längdskidåkningstvälingarna i Sydkorea och skapade ånyo rubriker inom sportvärlden.

Vissa anade ugglor i mossen.

– Enligt mig är det här fusk. Det är samma sak som doping. Han har betalat pengar för att kunna runda systemet och få en OS-plats, sa den VM-meriterade åkaren César Baena till SportExpressen. 

Avslöjat: Fuskade sig till OS-platsen

För att kvala in till OS krävdes det nämligen att man gjort fem tävlingar där snittpoängen var under 300 poäng. 

Pita Taufatofua inledde vintern med att köra fyra tävlingar på tre dagar i Bogota, Colombia. Det var tre rullskidtävlingar med sju åkare från start i alla lopp. Taufatofua kunde sluta sist i tävlingen (sjua, alltså) och ändå landa på under 300 poäng.

Efter det behövde han bara ytterligare en tävling med under 300 poäng. Efter flera misslyckade försök, bland annat ett i Turkiet, kom han sexa i ett lopp på Island – och kvalade in.

Nu skriver norska Dagbladet att Pita Taufatofua avslöjats som fuskare. På det internationella skidförbundet Fis kongress i grekiska Costa Navarino slår den regelkommitténs Karl-Heinz Likert att resultaten från Bogota inte skulle ha räknats.

– Det som skedde i Bogota var ett bedrägeri, säger han på kongressen enligt den norska tidningen.

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.  

Mobilfilmer visar smutsiga tävlingen

Dagbladet skriver också att en av tävlingarna i Turkiet, även den på rullskidor, genomfördes under regelvidriga former.

Enligt tidningen ska arrangören ha stoppat tidtagningen för att sen lämna in resultatlistor med tider tagna manuellt. Resultatlistan visade på en mycket jämn tävling där flera av åkarna gick i mål ungefär samtidigt.

Men filmer, tagna med mobilkamera, visar en annan verklighet från tävlingen där målgången inte alls var så dramatisk som siffrorna ville påvisa. 

De specialanpassade kvalificeringsreglerna inför OS i Pyeongchang medförde att rekordmånga 65 nationer fanns representerade under längdskidåkningen i Sydkorea.

"Skidvärlden hade blivit bedragen igen. Men den här gången inte i toppen av resultatlistorna, utan i botten", skriver Dagbladet.

 

LÄS MER: Så var världscupen i längdskidor – vinnare och svenska placeringar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.