Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hjälten lägger av: ”Ett jättesvårt beslut”

Ida Ingemarsdotter.Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
OS-hjältarna 2014.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Maja Dahlqvist och Ingemarsdotter.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ida Ingemarsdotter, 34, har både OS-guld och VM-guld på meritlistan.

Nu lägger hon av.

– Jag har funderat jättemycket. Det har varit ett jättesvårt beslut att ta, säger Ingemarsdotter till SVT.

Bara timmar innan Sverige ska offentliggöra sina landslagstrupper inför nästa säsong kommer beskedet att Ida Ingemarsdotter väljer att lägga skidorna på hyllan.

34-åringen har gjort tre OS och sex VM för Sverige och har totalt åtta mästerskapsmedaljer på meritlistan. OS-guldet i stafett från 2014 och VM-guldet i sprintstafett från 2011 sticker ut.

– Jag vet vad som krävs för att hålla på, på den här nivån. Har man varit med i världseliten så pass många år som jag varit vill man vara kvar där. Jag vet vilket jobb som krävs och för att kunna göra det måste jag lägga ner 110-120 procent, säger Ingemarsdotter till SVT.

– Det är väl det jag känner att jag inte riktigt är redo att göra ännu en gång.

”Största dagen i mitt idrottsliv”

I ett pressmeddelande från skidförbundet lyfter Ida Ingemarsdotter fram OS-guldet som den stora höjdpunkten i karriären.

– Den absolut största dagen i mitt idrottsliv var när jag tog OS-guld i stafett 2014 tillsammans med Anna Haag, Charlotte Kalla och Emma Wikén. Allt gick vår väg och det var en riktig drömdag där tårar blandades med skratt och en konstig känsla av att vi gjort något ingen trodde vi skulle lyckas med, säger Ingemarsdotter som dessutom har hunnit ta sju världscupsegrar.

OS-HJÄLTE. Ida Ingemarsdotter (längst till höger) vann guld i stafetten i Sotji, tillsammans med Charlotte Kalla, Anna Haag och Emma Wikén.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/NEWSPIX IMAGO SPORTFOTODIENST

Vad som väntar nu? Det vet hon inte riktigt.

– Jag är på semester i London nu, men efter det har jag inget planerat. Det kanske kommer kännas jobbigt längre fram, men just nu känns det bara skönt och lite spännande att inte veta exakt vad som händer. Kanske kommer det något spännande erbjudande.

Sveriges längdchef Johan Sares hoppas att Ingemarsdotter kan stanna inom skidåkningen på något sätt.

– Ida Ingemarsdotter har betytt otroligt mycket för vårt landslag under många år. Hon är en traditionsbärare av rang, en god förebild och en fighter som ställt upp för gruppen och laget på ett föredömligt sätt. Ida kommer bli saknad i gruppen men vi hoppas att få engagera henne inom skidåkningen i andra roller även i framtiden, säger Sares.

Tidigare i vår har bland annat Alex Harvey, Sandra Ringwald, Elisabeth Schicho och Ida Sargent valt att lägga skidorna på hyllan.

 

LÄS MER: Ustjugov friade till landslagskompisen – efter kravet