Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron: ”Vi får se om vi ens kommer till Kina”

Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Två åkare har testats positivt för covid-19 i det norska damlaget.

Nu tvingas Norge panikändra i sitt upplägg inför OS.

Therese Johaug har satts i karantän och kommer inte kunna resa hem till sin sambo som planerat.

– Vi får se om vi ens kommer till Kina, säger Johaug till NRK.

Uppladdningen för det norska skidlandslaget inför OS är allt annat än lugn.

Efter att tränaren Arild Monsen testat positivt för covid-19 blev hela herrlaget definierade som närkontakter till smittan.

Det tvingade Johannes Hösflot Kläbo och de andra herråkarna att ändra sin resplan till Peking. Laget kommer att flyga till Kina 31 januari, fyra dagar senare än planerat.

Arild Monsens positiva fall påverkade inte till en början Therese Johaug och de andra åkarna i damlaget. Därför planerade Johaug att resa hem till Oslo och fästmannen Nils Jakob Hoff innan flygresan till Peking.

En plan som fick kritik från skidlegendaren Petter Northug.

– Att åka hem nu är inte cyniskt. Har man varit försiktig fram tills nu är det dumt. Ett litet felsteg kan förstöra så mycket, sa Northug till TV2.

Weng och Kalvå drabbade av covid-19

Men under onsdagsmorgonen kom nästa vändning.

Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå testades positivt under lägret i Italien och tvingades till isolering på rummet. Deras OS-deltagande hänger nu på en skör tråd.

Resten av damlaget har definierats som närkontakter och ska testas på nytt. Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm och resten av truppen tvingas samtidigt till fem dagars karantän.

Den ursprungliga planen var att damlaget skulle resa till Peking under onsdagen, men nu tvingas norrmännen tänka om.

Invigningen av OS i Peking är bara nio dagar bort.

Oklart när Norge kan resa till Peking

Eftersom Kina inte tillåter kommersiella flyg att landa i landet under coronapandemin finns det få resdagar och rutter att välja mellan.

– Kalkylen kan fort ändras, men efter helgen har vi vår första möjlighet att flyga över från Oslo till Peking, säger landslagsläkaren Öystein Andersen.

Det kan också bli aktuellt att flyga från Schweiz.

– Vi har full respekt för alla andra som ska vara med på flyget. Det är en viktig del i beräkningen. Vi vill inte utsätta andra aktiva från Norge eller Sverige för smitta, säger Andersen.

Johaug: ”Försöker hålla humöret uppe”

Therese Johaug tränade som vanligt under onsdagen och är guldfavorit på alla distanslopp. Hon har aldrig tidigare tagit ett individuellt OS-guld.

– Vi försöker hålla humöret uppe så gott det går. Vi får se om vi ens kommer till Kina, säger Therese Johaug till NRK.

Petter Northug tror att osäkerheten kring smittan påverkar åkarna inför OS.

– Den värsta tänkbara mentala situationen är osäkerhet precis före ett mästerskap. Åkarna vill till Kina, acklimaterisera sig och inspektera banorna. Det får de inte nu. Det är svårt för dem, säger Northug till TV2.

Det svenska landslaget flyger till Peking under torsdagen.

TV: Sätter press på stjärnorna: ”Ett misslyckande annars”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.