Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron kring Kalla: "Det kan komma tillbaka"

Per Andersson
Foto: Nils Petter Nilsson
Andersson med Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Det var ett hjärtflimmer som orsakade Charlotte Kallas fiaskoinsats i Ruka.

Framöver kommer landslagsläkaren Per Andersson att ha tätare kontakt med skidstjärnan.

– Vi vet att det här är något som kan komma tillbaka, säger Andersson.


LÄS OCKSÅ: CHARLOTTE KALLA DRABBAD AV HJÄRTFLIMMER

Det blev en 75:e plats av 79 möjliga för Charlotte Kalla i världscupspremiären i finska Ruka. Kort efter tävlingen kom besked att landslagsåkaren skulle undersökas i Stockholm för att man skulle kunna hitta en förklaring till varför hennes kropp plötsligt tömdes på kraft.

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson ledde undersökningen och kunde konstatera att Kalla drabbades av förmaksflimmer under loppet i Ruka.

"Kommer aldrig få ett svar"

– Ett förmaksflimmer innebär att det blir en oregelbunden hjärtrytm. Det blir en felkoppling i det elektriska signalsystemet som styr hjärtats sammandragningar, säger Andersson.

– Allting som har med hjärtat att göra måste så klart utredas väldigt noggrant, vilket vi också har gjort. Vi vet att ett förmaksflimmer har en ökad förekomst bland uthållighetsidrottare jämfört med andra idrottare. Det beror på att hjärtmuskeln blir större hos dem, och ett större hjärta löper större risk att få tillfälliga fel i sina ledningsbanor vad gäller de elektriska signalerna.

Kan man peka på något specifikt i Kallas fall kring varför det hände just nu?

– Vi kommer aldrig att få ett svar varför det hände just nu, och det får man i princip aldrig. Det finns inga skäl att spekulera. Det viktiga är att göra en ordentlig utredning där man kan fastställa att det inte finns några hälsorisker med fortsätt träning och tävling på internationell nivå.

"Kan komma tillbaka"

Råd om hur träningen ska fortsätta?

– Vi har haft en kommunikation där vi har en helhetsbild kring Charlotte. Vi har en tydlig handlingsplan. Den håller vi internt, men den medicinska uppföljningen finns med i nuläget och vi har en tydlig strategi för hur vi ska följa upp Charlotte, både hälso- och träningsmässigt.

Ni kommer att ha tätare kontakt, du och hon?

– Ja, det blir en ökad uppföljning med Charlotte, det är självklart när det gäller hjärtat.

Kan det bli ett återkommande problem?

– Vi vet att det här är något som kan komma tillbaka, vi vet också att folk kan ha det en gång och sedan aldrig mer. Men det är inget som vi kan spekulera i just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.