Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norsk mardröm: ”Är det värsta som kunde hända”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

Norske längdskidtränaren Arild Monsen har testats positivt för covid-19 mindre än en vecka före landslaget reser till vinter-OS i Peking.

– Det är det värsta som kunde hända, säger landslagschefen Espen Bjervig till norska VG.  

Arild Monsen är tränare för de norska sprintåkarna och kom hem från Norges OS-förläger i Seiser Alm i söndags. På Gardermoens flygplats strax utanför Oslo testade Monsen positivt. Även även måndagens PCR-test gav ett positivt resultat, meddelar det norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

– Det är det värsta som kunde hända. Smitta i truppen så nära avresan till OS, säger landslagshefen Espen Bjervig till norska VG. 

Längdstjärnan, tillika ett av Norges stora medaljhopp Johannes Hösflot Kläbo är bland dem som riskerar karantän om han anses vara en närkontakt. Då kanske han inte hinner med Pekingplanet som går den 27 januari, och får vänta först till den 31 januari med att åka till det olympiska toppmötet.

- Det kan hända. Men nu jobbar vi hårt. Det värsta utfallet är fem dagar i Italien, men ett nytt flyg går den 31 januari. Då kan han klara det, säger Bjervig till VG. 

Åkare, tränare och andra som är nära landslaget och som är kvar i Italien har testats negativt.

Under måndagen tränar landslagsdamerna enligt tidigare plan.  Herrarna tränar i stället endast tränar runt hotellet, enligt pressmeddelandet.

Johaugs stora oro

Therese Johaug jagar sitt första individuella OS-guld. Ett positivt besked skulle vara förödande. 

– Blir jag sjuk är det inte meningen att jag ska åka till OS, säger 33-åringen till VG. 

Hon beskriver läget som kritiskt, när det är så nära inpå. Planen är att de norska skidåkarna ska lämna Seiser Alm för Oslo på onsdag. På torsdag bär det av till Peking. 

– Det är en situation vi inte vill ha. Vi har nått ett kritiskt läge med en kort resa till Norge innan nästa resa. Vi är på upploppet nu inför resan till Kina och då gäller det att vara vansinnigt försiktig, säger Johaug. 

Men tack vare oro och försiktighet kan Johaug kosta på sig att vara försiktigt optimistisk. 

– Vi har haft ett tjejbord och ett pojkbord, och har suttit i olika ändar av matsalen. Vi har inte haft nära kontakt med Arild eller killarna. Vi försöker göra det bästa av detta, säger Johaug till VG och fortsätter:

– Vi är väldigt lite berörda, men det blir en påminnelse om att det är viktigt att vara väldigt försiktig.

Therese Johaug: ”Det har varit en osäkerhet på formen” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.