Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: Efter avhoppen – inga ersättare klara

Johan Sares har slutat.Foto: Bildbyrån. / BILDBYRÅN
Urban Nilsson (till vänster) har slutat.Foto: Bildbyrån. / BILDBYRÅN
Stina Nilsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sveriges längdlandslag har problem – med tre och en halv månad kvar till premiär.

Varken längdchef Johan Sares eller vallachef Urban Nilsson har ersatts.

Situationen beskrivs som oroande.

– Vi hoppas att bitarna faller på plats inom kort, säger den nya landslagschefen Jonas Peterson.

I slutet av november startar världscupen igen. Precis som vanligt är premiären i finska Ruka.

Våra svenska skidstjärnor har redan varit i gång och tränat i flera månader. Just nu är herrarna på plats i Vålådalen medan damerna är i Sollefteå.

Läget i laget? Viktor Thorn saknas på grund av diskbråck och riskerar att tvingas till en ny operation. Elina Rönnlund saknas också, men där handlar det bara om en förkylning. Resten av åkarna är på plats och i fas.

Situationen är i stället mer oroande på ledarsidan.

”Pannan i djupa veck”

Efter förra säsongen valde landslagschefen Johan Sares att sluta efter tio år på förbundet. Samtidigt valde även vallachefen Urban Nilsson att hoppa av efter tolv år (!) i vallateamet.

Ingen av dem har ännu ersatts.

”Jag drar slutsatsen att förbundsdirektör Ola Strömberg i dag sitter med pannan i djupa veck när han söker efter Sares ersättare. Jag drar slutsatsen att Jonas Peterson sliter med att finna Urban Nilssons efterträdare. Tjänsterna borde rimligen ha varit tillsatta annars”, skriver landslagets tidigare presschef Torbjörn Nordvall i en krönika på sajten Sweski.com.

Han beskriver situationen som oroande och befarar att det här kan påverka de sportsliga resultaten i vinter.

Svaret från förbundet

Landslagschefen Jonas Peterson – som ersatte Rikard Grip i våras – manar dock till lugn.

– Ola Strömberg har varit till förordnad längdchef sen Johan Sares slutade och det är han som jobbar med processen att hitta en ersättare där. Jag jobbar med att hitta en ny längdchef och det ska väl landa här inom kort, säger Peterson.

Hade ni hoppats ha det klart tidigare än så här?

– Det hade varit skönt om det var klart samma dag som Urban Nilsson bestämde sig för att inte vara kvar. Det är alltid önskvärt att ha en komplett organisation som möjligt. Men processer tar alltid tid och måste få ta tid. Jag ser ingen större dramatik i det.

– Jag känner mig ganska lugn i situationen som vi är i.

Jonas Peterson berättar att Urban Nilsson ännu inte lämnat längdlandslaget, utan han har stannat kvar i väntan på en ersättare och kommer finnas tillgänglig fram till den sista augusti. Det har också skapat en trygghet i landslaget.

– Men vi hoppas att alla bitar faller på plats inom kort nu, så att allt fokus sen kan riktas mot tävlingssäsongen, säger Peterson.

Sverige tog fem medaljer under VM i Seefeld förra säsongen. Det blev guld i både stafett och sprintstafett, Stina Nilsson tog silver i sprinten och underbarnet Frida Karlsson tog både silver och brons individuellt.

Kommande säsong är mästerskapsfri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.