Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ordina: "Herrarna kör osportsligt numera"

Antonina Ordina jobbar numera som polis. Foto: Eric Bengtsson

Antonina Ordina, 50, är en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare.

I en intervju med SportExpressen.se berättar hon om varför hon har gömt undan sina medaljer, om livet som gränspolis och sågar dagens längdskidåkning.

– Herrarna kör osportsligt. Det är inte skidåkning längre, säger hon.

Hon har två Vasaloppssegrar, tre VM-medaljer, och 22 individuella SM-guld.

Antonina Ordina var en av Sveriges största längdskidåkare på damsidan under 1990-talet.

Hon gjorde sitt sista tävlingslopp 2002, på ryska halvön Kamtjatka. Ordina åker fortfarande längdskidor, men i dag lockas hon inte längre av tävlandet.

– Jag tänker inte tävla något mer. Kanske polis-SM någon gång, mina kollegor frågar mig men jag har sagt nej hittills. Jag har tävlat så länge att det inte är roligt längre. Det är känslan i kroppen jag är ute efter.

"Osportsligt"

Ordina tycker dessutom att det har blivit mindre roligt att följa andra stora tävlingar.

Att följa damerna gillar hon visserligen, men herrarna kan hon tröttna på.

– Herrarna åker bara och passar på varandra. Det känns osportsligt. Kvinnorna kämpar hårt och visar vad de kan. Det blir mer ärligt på sätt och vis.

– Det känns som att det blir mer rättvist med individuell start. När herrarna kör 20-30 stycken tillsammans, då är det inte skidåkning längre.

– Titta på herrarnas mass- eller jaktstart. De åker i en klunga, ingen gör något ryck och sedan vill de vara utvilade till sista spurten. Det är inte alla som är lika snabba som Northug, men konstigt nog, år efter år tror de, att de kan slå Petter just i spurten. Varför vågar de inte kämpa hårt före spurten?

Northug har ju fått kritik just för det. Vad tycker du om honom?

– Jo, men han kan ju köra egna lopp också. Han har ju vunnit individuella tävlingar. Man kan inte säga att han bara åker bakom.

Motsats till Northug

Dagens längdskidåkning på herrsidan handlar i dag mycket om Petter Northug vs. Marcus Hellner. Ordina gillar Hellner, på grund av hans mer tillbakadragna framhållning.

– Han har en annorlunda personlighet. Han är lugn och tycker om skidåkning som skidåkning. Jag vet inte, jag har svårt att hitta rätta ordet. Han är på sätt och vis motsatsen till Northug. Det kanske passar vanlig skidåkning lite mer.

I dag jobbar Antonina Ordina som gränspolis i Karlstad.

Hon beskriver jobbet som viktigt och spännande.

– Som alla jobb finns det ljusa och mindre glada stunder. Men det är väldigt intressant att jobba som gränspolis.

– Man träffar ju människor från olika länder och får bilda uppfattning om dem och deras länder.

Ordina föddes i Narjan-Mar i Ryssland, dåvarande Sovjetunionen.

Där var också där hon började sin skidkarriär.

Olika minnen

Hon vann VM-guld i stafetten 1987. I början av 90-talet flyttade hon till Sverige och blev medborgare 1994. I VM i Thunder Bay, Kanada, 1995, tog hon två brons.

Vad som är hennes finaste minne från karriären har hon svårt att bestämma. Hon nämner medaljerna för Sverige, men säger samtidigt att hon inte nödvändigtvis minns framgångarna bäst.

– Det är olika. Jag har inte tänkt på det på jättelänge. Jag tänker på att åka skidor snabbt, fort och att klara olika utförs- eller uppförsbackar. Det är de minnen som gläder mig mest, att jag kunde åka fort.

"Var lite blyg"

Inte medaljer och segrar?

– Nej, jag har aldrig gått och vaggat medaljer. Medaljer och resultatet är processen av något man gjort innan. Det är vägen dit som är intressant. Det är då man lever och besegrar sig själv.

Du har inget medaljskåp hemma där du går och putsar priserna?

– Haha, nej det är inte så att jag går och putsar dem.

Var ligger medaljerna då? I en kartong?

– Ja, de ligger i en låda. Jag vet inte varför jag har hållit på med idrott. Jag var lite blyg inför att stå på prispallen. Jag visste inte varför jag skulle vilja vinna. Det var inte därför jag tävlade, det var inte det som drev mig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!