Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordbråket – de slår tillbaka mot Calle Halfvarsson

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

RUKA. Calle Halfvarsson kallar juryn för ”idioter” och menar att de hellre ville se en italienare än en svensk åkare på pallen.

Nu slår juryn och den italienske stjärnan Federico Pellegrino tillbaka.

– Alla åkare måste ha koll på reglerna, säger Pellegrino. 

Calle Halfvarsson stod för en imponerande spurt i söndagens jaktstart och krönte sin fina världscupöppning med en tredjeplats. 

Trodde han. 

Efter målgång kallades svensken till juryrummet där det stod klart att han hotades av diskning. Halfvarsson hade i den sista backen in mot stadion gått utanför banmarkeringen, som består av granruskor. 

Vanligtvis får åkare ligga utanför en markering som består av granruskor, medan de måste hålla sig innanför så kallade V-boards. Men den här gången hade juryn beslutat att markeringen in mot stadion skulle vara förbjuden att korsa – trots att den bestod av granruskor. 

– Anledningen är säkerhet. Om vi sätter boards där riskerar vi en krasch, det kan vara farligt. Det har använts många år. Så det är inget nytt, säger Fis tävlingschef Michal Lamplot. 

Pellegrino: ”Regler måste följas”

Fis menar att alla nationer informerades om de nya reglerna på söndagsmorgonen. 

– Jag vet inte om svenskarna fått informationen om reglerna? Jag såg ju att även William Poromaa körde utanför banan i en utförsbacke, säger Federico Pellegrino som fick kliva upp på pallen efter att Halfvarsson diskats.

Men du själv visste vilka regler som gällde?

– Det måste alla åkare ha koll på.

– Det allra viktigaste idrott lär ut är att man ska följa de regler som gäller. Regler måste respekteras.

Juryn slår tillbaka mot Sverige

Sverige menar att endast fått information om att det var förbjudet att korsa banmarkeringen i nedförsbacken mot stadion – och inte i uppförsbacken där Halfvarsson gick utanför. 

– Det är samma område. En linje med granruskor, från backen ner och upp i backen, säger tävlingschefen Michal Lamplot. 

Var det något annat land som lämnade in en protest mot Sverige?

– Vi fick bara en protest från Sverige, efter beslutet att diska Calle. Sverige funderade, protesterade, juryn diskuterade igen och bekräftade beslutet. Men vi fick ingen annan protest.

Enligt det svenska landslaget gick följande meddelande ut från juryn: 

”Granruskor i den första nedförsbacken betraktas som stängda banmarkeringar”. 

”Problemet med granruskor är att de oftast INTE räknas som banmarkering utan man får passera dessa på utsidan, då de bara finns med för att tydliggöra var banan går. Men i vissa fall kan juryn besluta att räkna det som banmarkering på vissa delar av banan. Vi anser att informationen var otydlig”, säger Sveriges landslagschef Anders Byström i ett meddelande till Expressen. 

Michal Lamplot svarar:

– Jag har svårt att tro att det går att vara ännu tydligare. 

”Sa Calle det?”

Federico Pellegrino blir förvånad när han får höra att Halfvarsson menat att juryn diskat honom för att de ”hellre vill ha en italienare på pallen”. 

– Sa Calle det? Jag kan inte påstå att vi sett så många svenskar på pallen de senaste åren. Det handlar inte om det. 

– Jag förstår att Calle är frustrerad nu. Men det kommer bara att göra honom än svårare att besegra nästa helg.

Poromaa frustrerad: ”Om jag tänkt med skallen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.