Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öppnar för BMI-gräns: ”Borde diskutera det”

Peter Schlickenrieder.
Foto: ULRICH GAMEL / BILDBYRÅN
Pierre Mignerey.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug.
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

OBERSTDORF. Efter Therese Johaugs dominans på VM föreslog Tysklands förbundskapten Peter Schlickenrieder att det borde införas en BMI-gräns i sporten.

Det väckte starka känslor.

Nu öppnar internationella skidförbundet (Fis) för att göra verklighet av förslaget.

– Om det finns ett problem, då borde vi diskutera det, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till SportExpressen. 

Det var efter att Therese Johaug vunnit 10 kilometer klassiskt med 54 sekunders marginal som Peter Schlickenrieder kom med sitt utspel.

En tysk reporter frågade hur Johaug kunde vara så dominant och Schlickenrieder svarade:

– Jag har ingen förklaring. Men vi borde införa en BMI-gräns.

Han förklarade vidare:

– Vi har några väldigt smala åkare i sporten just nu och jag tycker att vi kan se en tendens. Det finns både en övre och en undre gräns för vad som är hälsosamt och jag tycker att det borde kontrolleras.

– Jag tycker de är dåliga förebilder. Jag tycker inte om det jag ser.

Tävlingschefens besked

Kommentarerna väckte heta känslor. Norges tränare Ole Morten Iversen kallade Schlickenrieder för ”oprofessionell” och Therese Johaug uppmanade den tyske förbundskaptenen att läsa på om Norges interna hälsotest som säkerställer att alla åkare är sunda och friska.

Men Pierre Mignerey reagerar inte lika starkt.

Han är tävlingschef på Fis och en av dem som har hand om den här typen av frågor.

– Om Tyskland vill lägga fram ett förslag inför vårmötet så kommer vi att diskutera saken, säger Mignerey när SportExpressen träffar honom utanför VM-arenan i Oberstdorf.

– Personligen vet jag inte om det är BMI eller någon annan faktor man ska titta på i ett sånt här förslag…men det är något som läkare kan hjälpa oss att reda ut.

Pierre Mignerey förklarar vidare att han förstår varför Peter Schlickenrieder kommer med det här förslaget just nu.

– Vi har väldigt tuffa banor här på VM och då har det blivit uppenbart att kroppstyp har en inverkan på resultatet. Men det är inte den enda faktorn. Och vi ser även åkare som är mer kraftfulla och muskulösa som har bra resultat på VM. Det är många faktorer som påverkar prestationerna.

– Men om det finns ett problem – vilket läkarna får titta på – då borde vi diskutera det.

Öppnar för en BMI-gräns

Han betonar samtidigt att det här inte är något nytt ämne. Det finns redan en BMI-gräns inom backhoppning och saken har diskuterats inom längdvärlden förut.

– Det dyker upp vartannat år eller så, men hittills har det inte identifierats som något större problem. Men jag är öppen för att lägga det här ämnet på bordet och diskutera saken, om det finns en utbredd känsla av att det behövs.

Mignerey fortsätter:

– Vi får se vad folk säger. Framför allt vore det intressant att få feedback från åkarna. Vi kanske borde lägga till den här frågan i den enkät som vi skickar ut till åkarna efter varje säsong. Jag vill veta vad folk tycker.

VM avslutas under söndagen med en femmil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.