Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppnar för att välkomna Ryssland tillbaka till världscupen i skidor

Alexander Bolsjunov
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Michel Vion
Foto: ANGELIKA WARMUTH / BILDBYRÅN
Karin Mattsson
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Det internationella skidförbundet FIS öppnar för att ryska och belarusiska utövare kan välkomnas tillbaka in i världscupen i vinter. 

– Tanken på att öppna dörren för Ryssland och Belarus börjar närma sig, säger FIS generalsekreterare Michel Vion enligt Bild. 

Ett förslag som stöter på rejält patrull från svenskt håll.

– Det är en obegriplig ståndpunkt att ha just nu, vi förstår inte varför han säger så, säger skidförbundets ordförande Karin Mattsson. 

I våras valde internationella skidförbundet FIS att gå på IOK:s linje. Ryska och belarusiska åkare stoppades från att delta i de avslutande tävlingarna av världscupen som följd av landets invasion av Ukraina. 

– Nu markerar vi att det inte är möjligt att arrangera tävlingar med ryska deltagare av en mängd olika skäl. Fis måste omgående ta ett beslut, sa svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson i början av mars. 

I vinter kan däremot ryska åkare åter stå på startlinjen. 

– Det kommer att ta veckor eller månader. Men tanken på att öppna dörren för Ryssland och Belarus börjar dyka upp. Vi pratar inte om att hålla tävlingar i Ryssland utan om deltagande i FIS-tävlingar och i världscupen, säger FIS generalsekreterare Michel Vion enligt Bild. 

”Enade i att idrotten måste vara enad”

Att de ska finnas på plats till premiären tror han däremot inte är möjligt men utesluter inte att åkarna kan stå på startlinjen i december. 

– FIS kommer så klart inte att fatta det här beslutet utan en tydlig rekommendation från IOK. Med andra ord, vi står enade i att idrotten måste vara enad. FIS väntar på tydliga rekommendationer från IOK, säger han. 

I dagsläget talar mycket för att deltagandet kommer att ske under neutral flag. 

Sverige slår tillbaka mot förslaget om Ryssland

Det gör dock ingen skillnad i det svenska skidförbundets ögon. Förbundsordföranden Karin Mattsson är fullständigt oenig med Vion. 

– Vår utgångspunkt är att detta är otänkbart. Det är en obegriplig ståndpunkt att ha just nu och vi förstår inte varför han säger så, säger hon. 

– Vi har precis motsatt uppfattning. 

Mattsson säger att de från förbundshåll kommer att ta kontakt med Vion. 

– Vi måste givetvis efterhöra vad han egentligen menar och tala om vad vi tycker i frågan. 

Mattsson tror dock inte att ryska och belarusiska skidåkare kommer att välkomnas tillbaka till världscupen i vinter. 

– Vion säger att de kommer att följa IOK och jag kan inte tänka mig att IOK kommer att gå på den linjen. Så jag tror inte vi behöver vara oroliga – men likväl är det inte bra att han säger så här. Det skapar upprördhet och oreda. 

Mattsson avslutar med att säga att hon tror att ”de nordiska länderna och den övriga skidvärlden nog kommer reagera som vi gör”

Rysslands ”plan B” om de inte får komma tillbaka

Hon ser ut att ha rätt i det. 

– Vi har varit tydliga sen dag ett med att det är direkt omoraliskt för ryssar att delta i våra tävlingar när de angriper ett annat land, säger Clas Brede Bråthen, sportchef för backhoppningen i det norska skidförbundet, till VG. 

”Från vårt håll säger vi absolut nej till deltagande från ryska åkare”, skriver det finländska skidförbundet i ett pressmeddelande. 

Ryssland har en ”plan B” klar om de inte släpps in i världscupen på nytt. Enligt landslagstränaren Juri Borodavko, som talar med lokala MatchTV, så finns det planer för en inhemsk cup med prissummor som matcher den internationella världscupen. 

– Det kommer motivera åkarna, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.