Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olssons överraskning – till Ebba Andersson

Ebba Andersson och Johan Olsson
Foto: Mats Andersson
Ebba Andersson på prispallen under Skandinaviska cupen i Lillehammer
Foto: Dagfinn Limoseth / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

En vanlig skoldag på skidgymnasiet i Sollefteå förvandlades i dag till något helt annat för Ebba Andersson, 19.

I stället utsågs supertalangen till den allra första mottagaren av veteranen Johan Olssons stipendium på 50 000 kronor.

– Jag blev verkligen, verkligen, förvånad, säger Ebba Andersson.

Tillsammans med Santander Consumer Bank har den svenska skidstjärnan Johan Olsson, 36, hittat en alldeles egen väg för att stötta morgondagens stjärnor inom svensk längdåkning.

Stipendiet heter "Framtidens skidlöfte". Summan är på 50 000 kronor - och det ska delas ut till tre talanger under denna vinter.

Första pristagaren?

Superlöftet Ebba Andersson, 19, som bland annat har två JVM-guld från i våras på sin meritlista.

Så på tisdagen klev Olsson, världsmästare i Falun 2015 och Val di Fiemme 2013, in på skidgymnasiet i Sollefteå och delade ut stipendiet.

– Jag är väldigt glad, säger Ebba Andersson.

Och fortsätter:

– Det här betyder jättemycket. Det är ju väldigt mycket pengar. Men sedan är det ju så häftigt att Johan har en tro på mig.

Vem är Johan Olsson för dig?

– En väldigt duktig idrottare. Man får ju verkligen en bild av att han vågar gå sina egna vägar. Som litar på sig själv. Och det beundrar jag verkligen.


LÄS ÄVEN: Kallas hyllning till Ebba Andersson.

Ett enkelt val

Allmänheten har fått nominera kandidater via Santanders facebook-sida. Men när väl var dags för Johan Olsson att välja ut sitt första namn behövde han inte fundera så länge.

– Det var ett ganska givet val att ta Ebba först. Dels med tanke på hennes resultat, dels med tanke på den väg hon gått. Den har ju inte varit spikrak, hon har haft en del problem, säger Johan Olsson.

Du tänker på hennes knäskada och operationer?

– Ja, och jag tycker det är imponerande hur hon kunnat komma tillbaka från skadan och sjukdomar.

Du känner kanske lite igen dig själv?

– Ja, till viss del (skratt).

Olsson har på avstånd med beundran följt Ebba Anderssons utveckling.

– Jag gick ju själv skola i Sollefteå, och när jag fått höra vilka tider Ebba gjort i en del backtest har jag nästan tappat hakan. Vilken jäkla motor hon har. Och en extrem potential.

Johan Olsson är inne i slutet av sin karriär, men vill på det här sättet tillsammans med Santander ge tillbaka något extra till sin sport.

– Jag vill visa de unga talangerna att det finns de som tror på dem. Jag minns ju själv hur viktigt det var för mig som ung att få stöd från dåtidens stjärnor.

Inte bara pengar

I stipendiet ingår även möjlighet till att få hjälp av Johan Olsson med träning och mentorskap.

– Jag känner att jag inte vill stanna vid att "bara" ge en summa pengar. Jag vill även dela med mig av min kunskap - om nu man vill ha den. Det är förstås helt valfritt för stipendiaterna.

Så vad säger du om det, Ebba?

– Kanske! Jag fick ju reda på det precis nu - så jag har inte funderat så mycket på det ännu. Men...jo, jag tror nog jag ska ta chansen.

Andersson fortsätter:

– Han verkar ju väldigt erfaren och kan mycket. Så det känns jätteskönt att ha den möjligheten.

Så här lyder den officiella motiveringen till Ebba Andersson som mottagare av stpenidiet "Framtidens skidlöfte":

"Ebba har trots tuffa utmaningar tidigt i karriären kommit tillbaka starkare varje gång och visat att hon är framtidens skidlöfte nr 1".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.