ÖVERRASKAD. Frida Karlsson fick ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson. Foto: Mats AnderssonÖVERRASKAD. Frida Karlsson fick ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson. Foto: Mats Andersson
ÖVERRASKAD. Frida Karlsson fick ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson. Foto: Mats Andersson
ÖVERRASKAD. Frida Karlsson fick ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson. Foto: Mats AnderssonÖVERRASKAD. Frida Karlsson fick ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson. Foto: Mats Andersson
ÖVERRASKAD. Frida Karlsson fick ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson. Foto: Mats Andersson
Frida Karlsson under JVM i Goms. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFrida Karlsson under JVM i Goms. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Frida Karlsson under JVM i Goms. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Här överraskar han 18-åriga Frida totalt

Publicerad

Frida Karlsson trodde att det bara var den vanliga avslutningsmiddagen efter skidgymnasiets vårtävlingar som väntade.

Så fel.

I stället fick en chockad 18-åring ta emot ett stipendium och 50 000 kronor av skidikonen Johan Olsson.

– Nu kanske jag inte behöver sommarjobba, säger Frida Karlsson och skrattar.

Det var när veteranen Johan Olsson började avveckla sin egen medaljtyngda elitkarriär som han samtidigt inledde ett samarbete med Santander Consumer Bank.

En del i samarbetet:

Ett stipendium med namnet "Framtidens skidlöfte" där en ung talang belönas med 50 000 kronor och möjligheten att nyttja Johan Olsson själv som mentor.

Två unga åkare har tidigare fått ta emot utmärkelsen: Ebba Andersson, Sollefteå (2016), och Leo Johansson, Skillingaryd (2017).

 

LÄS MER. Ebba: "Jag blev verkligen, verkligen, förvånad" 

 

Och precis som 2016 fick Johan Olsson nu återvända till skidgymnasiet i Sollefteå för att dela ut stipendiet.

Mottagare denna gång: Supertalangen Frida Karlsson, 18.

– För min del kändes det som ett ganska givet val, säger Johan Olsson.

Varför just Frida?

– Redan nu är hon en ganska komplett åkare. Hon har gjort en del rent galet bra resultat - och håller samtidigt en väldigt hög lägstanivå. Frida har en otroligg potential, helt enkelt.

 

LÄS MER. Här får Leo, 17, sitt livs överraskning 

 

Karlsson fick sitt stora internationella genombrott under vinterns junior-VM i schweiziska Goms. Hon inte bara vann guld i skiathlon, Frida Karlsson hade även med sig två brons hem i sprint och stafett.

"Det är näst intill orimligt"

Men långt innan dess hade Johan Olsson börjat höra det viskas om ännu ett exceptionellt löfte från Sollefteå. 

– Redan när Ebba Andersson började göra riktigt bra resultat för ett par år sedan så pratades det om att "det finns en till som är på gång". Någon som precis som Ebba var extremt duktig både på skidor och i löpning, säger Olsson.

Vad tänkte du då?

– Herregud, en till lika bra? Från samma lilla Sollefteå? Det är ju näst intill osannolikt. 

Men ryktena visade sig stämma. Och på tisdagskvällen fick en överraskad Frida Karlsson ta emot en check på 50 000 kronor av Johan Olsson.

– Det här hade jag inte förväntat mig när jag gick på vår skidgymsavslutning, säger en omtumlad Frida Karlsson.

Du hade inte en susning?

– Nej, nej, inget alls. Plötsligt sa bara min tränare att de hade en överraskning - och bakom ett hörn tittade Johan Olsson fram.

Och vad tänkte du då?

– Jag förstod nog ganska snabbt att det var Johans och Santanders stipendium det handlade om. Jag var ju här när Ebba fick det 2016.

Den gången anade du inte att du skulle få detsamma 2018, va?

– Nej, gud nej!

Har samma mentala coach

Vad betyder 50 000 kronor för dig?

– Jättemycket! Man tjänar ju inga pengar när man är junior - så nu kanske jag inte behöver sommarjobba utan satsa fullt på skidorna i stället.

Det ingår även ett mentorskap om du vill - kommer du att vilja ha hjälp av Johan Olsson?

– Ja, och det känns jättebra. Johan är en stor förebild för mig. Det har han alltid varit.

Frida Karlsson fortsätter:

– Vi har ju faktiskt något gemensamt, jag och Johan. Vi har samma mentala coach i Stig Wiklund. Och Stig pratar alltid stolt om Johan (skratt).

Frida Karlsson har ett år kvar som junior. Och målsättningen är solklar:
– Ett självklart mål är att försvara mitt JVM-guld. Och sedan gärna få mäta mig på seniornivå då och då.  

FOTNOT. Motiveringen till stipendiet "Framtidens skidlöfte" 2018 lyder: "Frida är enastående talang som gör fina resultat i både traditionellt och sprint. Med andra ord en åkare med en förmåga att kunna lyckas i den moderna skidåkningen"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag