Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Olsson tog hem lopp – efter ett sekunddrama

Publicerad

BRUKSVALLARNA/STOCKHOLM/BEITOSTÖLEN. Johan Olsson tog hem säsongspremiären på tio kilometer.

Men det krävdes ett sekunddrama för att bräcka Calle Halfvarsson.

Den svenske OS-hjälten gled in fyra tiondelar före landslagskompisen i Bruksvallarna.

– Det känns riktigt skönt. Det har faktiskt gått dåligt på slutet, säger Johan Olsson efteråt.

Johan Olsson fick bästa möjliga start på skidsäsongen 2014/2015.

I Bruksvallarna såg länge Calle Halfvarsson ut att knipa segern på herrarnas tio kilometer.

Men 34-årige Johan Olsson visade att gammal är äldst.

Olsson, tävlandes för Åsarna, tog sig i mål fyra tiondelar före Halfvarsson - efter att den senare lurats av speakern Kjell-Erik Kristiansson och tagit ut segern i förskott.

– Jag var inne på stadion när jag hörde att Kjell-Erik sa att Calle stannat upp. Så jag förstod att jag kunde plocka på honom med en rejäl spurt. Men jag tycker lite synd om Calle om han gör en sån där halvtabbe, säger Johan Olsson skämtsamt.

För landslagskamraterna Lars Nelson och Daniel Richardsson gick det inte lika snabbt.

Nelson slutade på en tredje plats 22.5 sekunder efter Olsson och Richardsson var hela 28 sekunder efter segraren.

Avstår premiären

I Sotji-OS var Johan Olsson en del av det svenska lag som tog hem stafettguldet på 4x10 kilometer.

Men han har under året brottats med skador och han är knappast i högform inför säsongsstarten.

Därför väljer han att stå över världscuppremiären i finska Kuusamo nästa helg.

Men visst var fredagens seger i Bruksvalalrna ett styrkebesked – och Olssons mentala coach Stig Wiklund gladde sig på Twitter efter segern.

"Och nu vinner Johan Olsson 10 km i Bruksvallarna. Han ska ju inte vara bäst nu!!! Det blir en spännande säsong för Johan! FIRA i kväll! YES", skriver Wiklund.

"Känns skönt"

Olsson själv är förvånad över framgången.

– Det känns riktigt skönt. Det har faktiskt gått dåligt på slutet. Du kan fråga mina landslagskompisar, de vet att jag inte har varit i form. Det är nästan så att det har smugit sig in tvivel om jag gjort något fel. Men när nummerlappen åker på kommer tävlingsjävulen fram. Det kändes mycket bättre i dag, säger han.

"Bara att skita i att starta"

På annat håll gjorde fjolårets vinnare av världscupen Martin Johnsrud Sundby säsongsdebut. Sundby vann i norska Beitostölen, 26 sekunder före Petter Northug. När han får höra om Olssons påstått dåliga form är han inte förvånad.

– Har Johan Olsson någonsin sagt att han är i bra form inför ett lopp? Fy fan, den dagen han gör det är det bara för oss andra att skita i att ens komma till start, säger Johnsrud Sundby till SportExpressen.se.

Med andra ord är du inte det minsta överraskad?
– Nej, nej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag