Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Olsson: ”Jag fick en massa skit”

Johan Olsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP

Johan Olssons seger på femmilen i Val di Fiemme ses av många som ett historiskt svenskt idrottsögonblick.

Loppet gav också Olsson Bragdguldet.

Men efterspelet blev något helt annat än vad Olsson väntat sig.

– Jag fick en massa skit. Folk mejlade och konstaterade att "Du var inte värd det där. Du borde inte fått priset", berättar 38-åringen.

Det är dryga fem år sedan Johan Olssons sololopp i italienska Val di Fiemme. Femmilsloppet som inte liknade något annat i mästerskapshistorien.

I hela skidvärlden hyllades Olsson unisont efteråt för sin prestation.

Och när det i slutet av samma år var tid för utdelningen av Bragdguldet var Johan Olsson en självklar kandidat - tillsammans med framför allt golfaren Henrik Stenson.

Juryn valde till slut Johan Olsson som bragdmedaljör.

Men i ett inlägg på Instagram berättar nu Johan Olsson om det oväntade efterspelet till priset. Om de negativa reaktionerna han drabbades av efteråt.

https://www.instagram.com/p/Bo1FKqvlqyW/?utm_source=ig_web_copy_link

För SportExpressen utvecklar Johan Olsson ämnet.

– Det var väl inget jag var beredd på. Jag hade fått ett pris, liksom - det var ju inte direkt jag själv som utsett mig själv som pristagare, säger Olsson.

Johan Olsson: "En märklig reaktion"

– Det blev en lite märklig reaktion. Att folk ska komma och peta mig på näsan och säga att jag inte var värd det.

Hur kändes det?

– Jag är ingen cynisk person, jag bryr mig om vad folk säger. Så...därför sitter såna där saker kvar. Det rinner inte bara av mig. 

– Och det här var nog första gången jag blev varse om hur det kan funka om du är en offentlig person som finns på sociala medier.

Det låter som att det gjorde ont?

– Ja, kanske lite. Det är klart man förstår att alla har olika åsikter, men man kan ju reflektera över varför man måste höra av sig till den som nu fick priset?  Det är väl ändå en adekvat fråga? Herregud, det är ju inte jag som utsett pristagaren.

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta. 

Mycket av förhandspratet inför 2013 års Bragdguld handlade alltså om Johan Olsson och Henrik Stenson. Det målades upp som en duell mellan de två.

Något som Johan Olsson beklagar i dag.

"En del av glädjen togs bort"

– Jag är stolt över priset. Men en del av glädjen togs bort lite grand av att det målades upp som en kamp mellan mig och Stenson. 

Hur menar du?

– Att det liksom delades upp i två grupper. De som tyckte Olsson, och de som tyckte Stenson. Och att det målades upp någon slags rivalitet som inte fanns. 

– Därför var det faktiskt skönt att Henrik sedan fick Jerringspriset och inte jag.

I samma inlägg på Instagram berör Johan Olsson ett annat minne kopplat till femmilsguldet i Val di Fiemme.

Mer exakt den oväntade gåvan han fick direkt efteråt: Superstjärnan Petter Northugs speciella nummerlapp då norrmannen åkte i egenskap av regerande världsmästare på distansen. 

Petter Northug Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Olsson beskriver gåva som det "finaste minnet":

"Att ens största konkurrent, som man tagit en massa obekväma beslut för att försöka slå, analyserat tillvägagångssätt, slitit som ett djur dag ut och dag in, kommer fram efter att ha blivit besegrad och lämnar över sin svettiga världsmästarnummerlapp. Det hände bara en gång i min karriär", skriver Johan Olsson.

Johan Olsson om Northugs gest

Det är vackra ord?

– Ja, men det var ju en grym gest. Petter var ju då verkligen allas största konkurrent. Att jag då lyckas besegra honom, på det sättet, och sedan gör han så där. Det var så otroligt oväntat.

Hur gick det till mer exakt?

– Direkt efter loppet står jag och gör en intervju med ett italienskt tv-bolag i mixade zonen när jag märker i ögonvrån att det liksom stannar upp bakom min rygg. Sedan får jag en hand på min axel, jag vänder mig om - och det är Petter som ger mig sin nummerlapp.

Vad sa Northug?

– "Den här ska du ha". Och sedan säger han inte något mer.  

Men då undrar man ju: Två år senare vann Northug VM-guldet på femmilen i Falun med dig som trea. Fick han din nummerlapp då?

– (skratt) Det där var ju en väldigt bra fråga! Men faktiskt inte. Och det var dåligt av mig. 

Johan Olsson fortsätter:

– Jag måste nog skicka den till Petter nu i stället.

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!