Olsson: Han betydde väldigt mycket för oss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johan Olsson och Inge Bråten.
Foto: Mikael Sjöberg

En stor ledare och en väldigt engagerad förbundskapten.

Så beskriver de svenska längdåkarna avlidne Inge Bråten.

– Han betydde väldigt mycket för oss åkare och tog alltid vårt parti, säger Johan Olsson till SportExpressen.se.

Inge Bråten var förbundskapten i Sveriges längdlandslag mellan åren 2005 och 2007. Under de åren kom han att betyda mycket för de svenska åkarna, inte bara för de tre OS-guld han ledde Sverige till i Turin 2006.

Landslagsåkaren Johan Olsson vann brons med stafettlaget i samma OS och har haft en fantastisk karriär sedan dess - mycket tack var Bråten.

– Det är väldigt få som har varit så engagerade som han, han betydde väldigt mycket för oss åkare och tog alltid vårt parti och ville att vi skulle få det bästa möjliga hela tiden. Han gick verkligen vår väg kan man säga, säger Olsson till SportExpressen.se.

"Haft god kontakt med Inge"

– Han har betytt mycket för alla. Han tog med Thomas Alsgaard i teamet, som jag hade som personlig tränare under flera år. Det är väl en labyrint som har fått mig dit jag är i dag, han har definitivt en stor del i det.

Olsson har haft en bra relation med Bråten under de senaste åren och visste att han var sjuk.

– Men att det skulle bli så illa visste jag inte, säger Olsson.

– Det är tråkigt. Jag har haft kontakt med Inge efter att han slutade vara förbundskapten. Jag träffade honom ofta på världscuptävlingar och pratade med honom, vi har alltid haft en god relation.

"Många minnen"

Även Thobias Fredriksson var med i det svenska landslag som hade Bråten som förbundskapten. Han berättar att norrmannen skapade rätt förutsättningar för åkarna, bland annat inför Turin-OS där Fredriksson vann guld tillsammans med Björn Lind i sprintstafetten.

– Det är många minnen. Han var ju kapten 2006 när jag gjorde ett så fantastiskt OS. Han var en stor ledare, säger Fredriksson till SportExpressen.se.

– Det kommer alltid som en chock när någon man känner avlider.

Inge Bråten avled efter en kort tids sjukdom i cancer. Han blev 63 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.