Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olsson: "Ferrys förslag är farligt"

Björn Ferry. Foto: Emmalisa Pauly
Johan Olsson. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Robin Bryntesson. Foto: Petr David Josek

Björn Ferry vill utfärda totalförbud på mediciner för skidåkare och idrottare i allmänhet.

Men nu får legendaren mothugg av skidprofilerna Johan Olsson och Robin Bryntesson.

– Skulle man göra som Ferry säger tror jag att många inte skulle ta den där medicinen som de egentligen behöver. Och då kan idrotten bli farlig, säger Olsson.

– Björn Ferry snackar bara skit, säger Bryntesson.

Det var i en intervju med SportExpressen som Björn Ferry la fram sitt ganska så radikala tankegods. Den förre skidskytten har nämligen en plan på hur man ska få bukt med vissa gråzonerna i dopingfrågan.

– Jag skulle jag vilja se att man förbjöd alla mediciner rakt av och sa att elitidrott är för friska personer. Punkt, säger Ferry.

– Vi föds ju olika. Världen är inte rättvis. En del har fördelar, andra har nackdelar. Vi kan ju enas om att vi vill se dem med naturliga fördelar, inte folk som på konstgjord väg har jämnat ut det.

"Inte något jag håller med om"

Skidstjärnor som Marit Björgen, Anna Haag och Calle Halfvarsson har samtliga astma och tar medicin för detta. Det har även Johan Olsson, och han opponerar sig ändå emot Ferrys förslag.

Skidstjärnan låter milt sagt skeptisk när han får det återberättat för sig.

– Vad jag tycker om det? Att det inte är något som jag håller med om, säger Olsson.

– I så fall exkluderar man ju elitidrottarna från det övriga samhället. Och för min del är det viktigt att idrotten verkligen är en del av samhället. Att det finns en mänsklighet i den, att det inte är robotar som tävlar.

– Skulle man göra som Ferry säger tror jag att kanske många inte skulle ta den där medicinen som de egentligen behöver. Och då kan idrotten bli farlig.

"Idrotten blir farlig"

Olsson tar upp fall där presumtiva proffsåkare lider av astma som exempel.

– Ungdomar som vill tävla kanske då resonerar "Jag vill så gärna tävla. Men i så fall får jag inte ta min medicin - så då gör jag inte det." Och då blir idrotten farlig.

Du menar att Björn Ferry inte riktigt tänkt igenom det här ordentligt?

– Den frågan väljer jag att inte kommentera (skratt).

"Ferry snackar bara skit"

Före detta landslagsåkaren Robin Bryntesson lider själv av diabetes och är beroende av sin insulinmedicin. Han är heller inte speciellt förtjust i förslaget.

– Björn Ferry snackar bara skit, säger Bryntesson.

– Då skulle jag behövt lägga ner min karriär om jag ska lyssna på honom. Det är ju att dra alla över en kam. Har man astma måste man få ta medicin, har man diabetes måste man ta medicin, för att överleva. Jag byter kropp med Björn Ferry sju dagar i veckan om jag fick bli kvitt min diabetes.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!