Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olsson: "Bedrövligt – fick nästan inte luft"

Johan Olsson är en av fem svenskar som kör 15 km klassiskt på onsdag.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

LAHTIS/STOCKHOLM. Johan Olsson kliver in i VM som regerande mästare.

Men Olssons första fartpass gav inga positiva tecken inför morgondagens lopp.

– Det kändes bedrövligt, då var det nästan så att jag inte fick luft, säger Olsson.

I dag presenterade Rikard Grip sitt svensklag för 15 kilometer klassiskt. Johan Olsson, Daniel Richardsson, Calle Halfvarsson, Emil Jönsson och Jens Burman kör distansen, där den förstnämnde är regerande mästare sedan succéloppet i Falun.

– Det är ett starkt lag, tycker jag. Det är en distans som många har haft ett stort fokus på inför det här mästerskapet, säger förbundskapten Grip.

"Fick nästan inte luft"

Burman har ett U23-guld på distansen, men de allra tyngsta förhoppningarna bärs av Olsson. Samme Olsson har inför mästerskapet, som vanligt, brottats med hälsobesvär och osäker form. Han har laddat upp med högträningshöjd i Seiser Alm.

– Känslan nu är bättre, säger Olsson.

– Jag tycker det känns som att kroppen går åt rätt håll. När jag körde första fartpasset i fredags kändes det bedrövligt, då var det nästan så att jag inte fick luft.

"En ångest inför start"

Olsson anlände i Lahtis i förra veckan.

– Dagarna har mest varit lugna här. Jag har gått runt och fått behandling och tränat lugnt. Jag har försökt få upp farten, det är det som har saknats mest, säger Olsson.

Du sa att du har tappat trovärdigheten när det gäller din hälsa – varför är det så?

– Jag har nästan tappat tron på mig själv. I mig finns det naturligt en misstro på mig själv. Det är den känslan jag bygger upp, en ångest inför start växer upp inom mig. Men skulle jag tro för mycket på mig själv skulle jag inte kämpa lika hårt.

Är det rimligt att vänta sig medalj av dig?

– Med tanke på hur många jag har tagit är det väl rimligt och jag har rest mig förut. Men motståndet nu är hårdare än vad det nånsin varit. Att ta guld i den här konkurrensen är otroligt tufft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.