Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ofattbart – chockad när jag läste om det”

Filippa Lindman berättar i en intervju med SportExpressen att hon redan gjort stora framsteg efter stroken.Foto: PRIVAT.
22-åringen, som tävlar för Stockviks SF, siktar på att testa åka skidor redan i vinter – även om det inte blir på samma nivå som tidigare.Foto: PRIVAT.
Ebba Andersson är nära vän med Filippa Lindman, som fick en stroke för tre veckor sen. ”Det är ofattbart”, säger Ebba.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Frida Karlsson känner också Filippa Lindman. ”Jag blev väldigt chockad och ledsen när jag läste om det”, säger Karlsson.Foto: ANDRE PICHETTE / EPA

Skidtalangen Filippa Lindman, 22, har drabbats av en stroke.

Åkarna i landslaget är tagna av nyheten.

– Det är verkligen helt sjukt. Jag blev väldigt chockad och ledsen när jag läste om det, säger Frida Karlsson.

– Det är ofattbart, säger Ebba Andersson som är nära vän med Lindman.

För tre veckor sedan drabbades Filippa Lindman av en stroke. I en intervju med SportExpressen berättar 22-åringen om hur symtomen kom när hon stod i duschen och att ambulanspersonalen fick bryta sig in i hennes lägenhet när hon till slut låg förlamad på golvet.

Men redan nu har hon gjort stora framsteg i sin rehabilitering och hon siktar på att bli helt återställd.

– Om allting fortsätter att gå bra hoppas jag kunna testa att åka skidor redan i vinter. Inte på den nivån som tidigare, så klart, men bara att komma ut på skidor hade varit fantastiskt, säger Lindman som tillhör Stockviks SK men bor i Falun och tränar med Dala Sports Academy.

Stöttas av åkarna i landslaget

Flera av Sveriges landslagsåkare är bekanta med Filippa Lindman och den som står henne närmast är Ebba Andersson.

– Vi är bra kompisar och har känt varandra länge, säger Andersson.

Hur reagerade du på beskedet att hon fått en stroke?

– Det var ett riktigt chockbesked. Jag blev väldigt påverkad av det.

– Det är ingenting som man önskar att någon ska få uppleva och när det är en nära vän som får genomgå något sånt tufft… det är svårt att förstå och ta in att det faktiskt har drabbat henne.

Maja Dahlqvist bor i Falun och har tränat mycket ihop med Filippa Lindman i Dala Sports Academy.

– Det är helt sjukt, hela situationen. När jag fick reda på det… man tror ju inte att det är sant. Men hon verkar bli piggare och piggare i alla fall och nu hoppas jag bara att det går bra för henne, säger Dahlqvist.

Frida Karlsson är två år yngre än Filippa Lindman, men har lärt känna henne när de mötts på olika skidtävlingar. Hon blev ”chockad och ledsen” av beskedet om stroken.

– Att det händer henne i så ung ålder… det känns helt overkligt. Det hade lika gärna kunna varit en själv, säger Karlsson.

– Alla styrkekramar till henne!

FAKTA: Gjorde succé i supersprinten

Namn: Filippa Lindman.

Ålder: 22 år.

Uppväxt: Sundsvall.

Bor: Falun.

Klubb: Stockviks SF.

Främsta meriter: Var på landslagsuppdrag som junior 2015. Slutade på 15:e plats i sprinten på senior-SM 2016. Var det stora utropstecknet på supersprinten (100 meter) i Ramundberget, där hon endast blev slagen av Stina Nilsson.

Fick oväntad gåva från tränaren

Filippa Lindman själv berättar att hon fått ett enormt stöd efter stroken. Inte minst från de som står henne allra närmast.

– Wow. Jag är chockad över hur många fina människor jag har runtomkring mig. Mamma och pappa har varit här på sjukhuset jättemycket och jag har många vänner här i Falun som erbjudit sig att hjälpa till med allt möjligt, säger Lindman.

Ungefär en vecka efter stroken valde hon att berätta vad som hänt i ett inlägg på Instagram. Efter det vällde det in kommentarer med stöd.

Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson var några av dem som hörde av sig.

– Efter att jag la ut den första bilden på Instagram kände jag så mycket tacksamhet, jag fick så många kommentarer och alla trodde på mig. Det var så fint att jag blev rörd. Det var verkligen känslomässigt.

Filippa Lindman lyfter också fram Annika Zell, den tidigare landslagstränaren som jobbar på Dala Sports Academy. Hon har redan varit på sjukhuset och hälsat på tre gånger.

Zell hade också med sig en oväntad gåva.

– Ja, jag fick en Pippi Långstrump-docka. Hon sa att Pippi är världens starkaste tjej och att jag nu skulle bli världens näst starkaste tjej.

Tränaren imponerad av framstegen

Annika Zell skrattar när vi frågar henne om dockan.

– Filippa är inte världens starkaste tjej just nu, det är hon inte. Men där har hon en förebild i Pippi, säger Zell.

– Jag sa det till henne: ”Jag räknar inte med att du ska kunna lyfta en häst, men här har du en tjej som du kan inspireras av. En tjej som ser möjligheter i allting och som är grymt stark.”

Vad säger du om Filippas framsteg hittills?

– Det är helt otroligt. Det är verkligen magiskt att se hur fort det går för henne.

– När jag var där första gången hade hon ingen kontakt alls med sin vänsterarm, nästa gång jag var där kunde hon lyfta armen. Det är helt grymt att se.

”Frida Karlsson kommer vara i rampljuset även i vinter”