Sjunde pallplatsen: ”Nära perfektion”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En tidig bom.

Därefter sköt Hanna Öberg fullt i masstarten i Nove Mesto – och säkrade en andraplats.

Nu väntar av allt att döma en rysare i kampen om totalsegern i världscupen.

– Det är verkligen en tajt fajt vi har, säger Öberg till SVT.

Masstarten har blivit Hanna Öbergs melodi under 2020.

24-åringen vann i den disciplinen i Pokljuka, i den sista världscuptävlingen innan VM i februari.

VM i Antholtz blev något av en besvikelse för Öberg, som ändå avslutade med att ta sin enda medalj, ett brons, i just masstart.

Under söndagens masstart i Nove Mesto slog Öberg till igen. Öberg inledde visserligen med en bom i liggande skyttet och trillade ner i fältet.

Men efter två raka felfria skjutningar – ett i liggande och ett i stående – slogs Öberg om pallplatser inför den sista skjutningen när hon kom in som femma.

Hanna Öbergs nya succé: ”Fantastiskt”

Och när Justine Braisaz, Monika Hojnisz-Starega och Paulina Fialkova bommade så tog Öberg chansen. Med ett snabbt och felfritt skytte klev 24-åringen ut som tvåa bakom Tiril Eckhoff – och höll undan till en andraplats.

– Helt fantastiskt. Att göra så här i en avslutande serie är otroligt starkt, säger experten Fredrik Lindström i SVT och tillägger:

– Det är nära perfektion.

Öberg tog därmed sin sjunde individuella pallplats för vintern. Tiril Eckhoff vann loppet 25,3 sekunder före Öberg och Franziska Preuss blev trea.

– Det känns jättekul! Jag är verkligen nöjd med mitt skytte i dag. Det var en tuff tävling men jag är väldigt nöjd med genomförandet, säger Öberg till SVT.

Mona Brorsson slutade på 13:e plats och Linn Persson på 15:e plats. Elvira Öberg blev 29:a.

Hanna Öbergs kamp om segern i världscupen

Två tävlingshelger återstår av världscupsäsongen, i Kontiolahti och Holmenkollen. Nu väntar en rysare i kampen om den totala världscupen, där Öberg slåss om segern.

Dorothea Wierer leder på 776 poäng före Tiril Eckhoff (707 poäng) och Öberg (705 poäng). Alla åkare måste räkna bort sina två sämsta resultat för säsongen. I nuläget kommer Wierer behöva dra av 35 poäng och Öberg och Eckhoff, som redan har missat två tävlingar, behöver inte dra av några poäng.

– Det är kul att jag är med där uppe. Men nu gick ju Tiril om mig med några poäng, så det är verkligen en tajt fajt vi har. Det gäller att hålla uppe nivån på tävlingarna och inte göra bort sig, säger Hanna Öberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.