Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt succélopp – men stoppas av landslaget

Skidstjärnan: "Skulle vilja byta liv med Margaux Dietz”.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: Ludvig Holmberg.
Foto: Ludvig Holmberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÄLLIVARE. Supertalangen William Poromaa, 18, dominerade under juniorernas premiär i Gällivare.

Men han kommer inte få chansen i världscupen under den närmsta tiden.

Anledningen? Landslagets policy.

– Jag får fokusera på JVM i stället, säger Poromaa.

Inför premiären i Gällivare rankade SportExpressen landets tio största skidtalanger under 21 år. Etta bland herrarna: William Poromaa.

Och 18-åringen från Åsarna visade klassen direkt när juniorerna körde 10 kilometer fristil under premiären i Gällivare. Han vann med drygt 30 sekunder före tvåan Pål Jonsson (som också var tvåa i vår ranking).

– Det var en bra inledning på säsongen, säger Poromaa efteråt.

Hade du räknat med seger?

– Jag kände att det var inom räckhåll i alla fall. Nej, men det var kul att jag kunde följa min plan i dag och kötta på bra.

Vad var planen?

– Att inte stressa för mycket. Vi hade en träningstävling med seniorerna under lägret i Bruksvallarna och då blev jag stressad. Det kanske var lite för att jag ville visa att jag tagit kliv inför den här säsongen… I dag ville jag bara åka bra tekniskt och ha tryck hela vägen.

Redan under lördagen kommer vi dock få se honom stångas mot Sveriges bästa seniorer. 10 kilometer klassiskt står på schemat och Poromaa är anmäld i seniorklassen.

– Jag ska försöka behålla lugnet då. Det blir spännande!

Poromaa stoppas från världscupen

En av de som är imponerade av William Poromaa är landslagschefen Lars Selin. Han är på plats i Gällivare och var framme och klappade om Poromaa efter målgång.

– Han är det största vi har av de killar som kommer underifrån och han bekräftade ju det i dag. William sticker ut, säger Selin.

Trots det kommer William Poromaa inte att få chansen i världscupen under de kommande veckorna. Det väntar nämligen ett JVM i Oberwiesenthal 28 februari-8 mars och enligt landslagets policy ska juniorer inte åka världscup innan det.

Det var samma policy som stoppade Frida Karlsson (som för övrigt är Poromaas flickvän) från att tävla i världscupen i fjol.

– Den policy vi har för våra juniorer är att JVM ska vara det stora målet. Och att man inte åker världscupen innan dess, säger Selin.

Så det är inte aktuellt att ta ut honom till världscuppremiären i Ruka nästa helg?

– Nej, det är inte aktuellt.

William Poromaa själv bryr sig dock inte särskilt mycket om att han stoppas från världscupen.

– När Frida inte fick åka världscup, då blev det lite konstigt med tanke på hur bra hon var. Men… jag tror det kan vara för för min del, att ha fokus på det som är mitt mål, alltså JVM, och inte sticka i väg på andra saker.

– Det gäller att tänka lite långsiktigt, jag är bara 18 år.

Skidstjärnorna avslöjar: Det ville vi bli som barn

Kalla om oväntade valet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.