Nytt fiasko – förbudet mot fluorvalla skjuts upp igen

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Maja Dahlqvist.
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

I tre år har Internationella skidförbundet och skidskytteförbundet försökt skapa en testmaskin för att kunna kontrollera fusk med fluourvalla.

Än en gång har man misslyckats.

Nu skjuts ett fullskaligt förbud mot fluorvallan upp ännu en säsong.

Det var hösten 2019 som Internationella skidförbundet (Fis) högsta styrelse tog beslutet att  produkter som innehåller det högfluorerande ämnen PFOA skulle förbjudas. Däribland så kallade C8-vallor.

Bara ett problem: Man hade ingen pålitlig testmetod som skulle kunna upptäcka om någon ändå fuskade.

Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete att framställa en testmaskin - men utan framgång.

I våras meddelade så plötsligt Fis på sin hemsida att  ”efter omfattande tester är beredda att till fullo upprätthålla förbudet mot fluorerade vaxer i början av vintersäsongen 2022-2023”

Vidare att ”en effektiv har utvecklats testmetod med hjälp av Alpha II-enheten. Enheten ger tillförlitliga tester för att säkerställa fluorfria tävlingar, vilket kommer att bidra till att garantera rättvisa tävlingar.”

Slutade med totalt fiasko

Men det visade sig inte alls stämma.

Redan i maj kunde SportExpressen avslöja att flera tester med den nya maskinen slutat med totalt fiasko.

– Med bara lite mer förberedelser hade vi nog kunnat lura maskinen i 50 procent av alla tester, sa Tobias Dahl Fenre, vallachef i norska skidskyttelandslaget, efter att under några dagar testat maskinen.

Och på torsdagen kom det väntade beskedet: Ett fullskaligt förbud skjuts upp ytterligare en säsong.

I ett pressmeddelande skriver Fis att det skjuts upp till säsongen 2023-2024 på grund av bland annat ”fortsatt utvecklande av testutrustningen.

Samma sak meddelar även det Internationella skidskytteförbundet IBU.

Samtidigt meddelar Fis att man under kommande säsong ändå kommer att öka kontrollen och testande för att försöka stoppa fusk. 

Under den förra säsongen fick samtliga nationer skriva på ett avtal där man förband sig att inte använda sig av förbjudna fluorvallor. Det kommer man att få göra även denna säsong.


LÄS MER. Frida Karlssons val - tränar med tyska landslaget 


TV: Se skidstjärnorna prisas - och bli överraskade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.