Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vändningen: ”Får inte vara så”

Charlotte Kalla.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Flourvallan är omdiskuterad.Foto: Bildbyrån
Hur Frida Karlsson och resten av landslaget får och inte får valla sina skidor i vinter är fortfarande inte säkert.Foto: BILDBYRÅN

I sista stund kan en helomvändning vara på väg i frågan som engagerat hela skidsporten i månader.

Fluorförbudet kan komma att rivas upp.  

– Man kan ju inte implementera en regel om det inte finns utförda tester och en validerad testutrustning, säger Mats Årjes, ledamot i Internationella skidförbundets högsta styrelse.

Ni kan förmodligen bakgrunden.

Internationella skidförbundets högsta styrelse (Fis council) tog för ett knappt år sedan överraskande beslutet att förbjuda fluor i alla skidvallor - redan från och med säsongen 2020-2021.

Bara ett problem:

Vid tiden för beslutet saknades ett färdigt mätverktyg för hur man skulle kontrollera att inget fluor används.

Under våren och sommaren har Fis, med hjälp av tyska företaget Kompass, jobbat intensivt med att ta fram ett fungerande mätverktyg. Rapporterna var till en början positiva, en pistolformad maskin hade utvecklats som skulle uppfylla alla krav.

– Jag hoppas att den ska kunna upptäcka eventuella fuskare, sa Charlotte Kalla till SportExpressen i början av september.

Planen var att den 23-24 september skulle representanter för de olika landslagens vallateam få testa ”pistolen” på plats i Tyskland.

Men så blev det inte.

Fiaskobeskedet: Fluorpistolen fungerar ej

Förra veckan kom beskedet att testerna skjuts upp till ”någon gång i oktober” då testpistolen inte fungerade tillfredsställande.

– Det var inte det man ville höra just nu. Vi ville så klart ha ett lugnande besked att tidsplanen följs till hundra procent, säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbundet.

För plötsligt är det nu bråttom. Till och med akut bråttom.

– Det här tycker jag är ett jättebekymmer. Tidsplanen var ju redan från början alldeles för snäv, säger Niklas Jonsson, svensk representant i Fis längdkommitté.

Niklas Jonsson fortsätter:

– Det får ju inte vara så att vi tar fram ett mätverktyg som inte funkar. Det ska ju inte gå att manipulera - och därför hade jag önskat att man hade fått testa det under väldigt lång tid.…

Skidikonen: ”Naivt att tro att ingen fuskar”

Den förre landslagsstjärnan är öppet orolig för att det kan inbjuda till fusk om inte mätverktygen fungerar till hundra procent.

– Det är naivt att tro att folk inte fuskar, vi har historiken emot oss i den frågan. Vet man att det är så stora fördelar med fluor - vilket det är - kommer man att försöka manipulera det här på något sätt, säger Niklas Jonsson.

Det var alltså Fis högsta styrelse (Fis council) som tog beslutet förra hösten. Det är bara den som också kan upphäva beslutet.

Mats Årjes, Fis.Foto: TOMAS PETTERSSON

Sverige har en representant i Fis council, Mats Årjes. Även han är tydlig med att det brådskar rejält med att få fram en odiskutabelt fungerande testutrustning.

Om det visar sig att testutrustningen inte fungerar tillfredsställande i oktober - kan ni då backa från det tidigare beslutet? Att ni i stället skjuter upp fluorförbudet?

– Det är en otroligt bra fråga. Och jag kan bara svara utifrån det som är logiskt: Man kan inte implementera en regel om det inte finns utförda tester och en validerad testutrustning, säger Mats Årjes.

– Det måste absolut finnas en relevant testutrustning.

Annars går förbudet inte att genomföra?…

– Nej, jag har svårt att tro det. 

Skidbasen: ”Det är det rätta att göra”

Fis Council har två möten inplanerade i samband med Fis stora höstkonferens, mer exakt den 3 och 9 oktober.

Finns det någon datumgräns för när ni måste slå fast att nu kör vi och genomför fluorförbudet - eller inte? 

– Jag har svårt att se att man inte måste ha det beskedet klart under veckan för Fis höstkonferens. Det är ju då de beslutande mötena äger rum.

Senast 9 oktober alltså?…

– Ja, i formell mening. Men allt bör redan innan dess vara genomgånget och klart för alla inblandade.  

Enligt Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhreaus finns det ett oavisligt krav för att genomföra fluorförbudet. 

– Vi har varit tydliga med Fis: Kontrollfunktionen måste finnas på plats för att det här förbudet ska kunna efterlevas på ett bra sätt.

Annars bör förbudet rivas upp?

– Är det något jag lärt mig genom åren är det att kunna obesluta saker som inte gick som man hade tänkt sig. Att det är det rätta att göra.

Det finska skidförbundet är än tydligare i sin åsikt: I ett pressmeddelande på fredagen kräver man att fluorförbudet skjuts upp ett år.
– Vi ber och vädjar till dem att skjuta upp beslutet med ett år, skriver skidförbundet.

Även i Tyskland är kritiken stenhård mot Fis agerande. Den tyske vallachefen Andreas Emslander säger till norska TV2 att det finns alldeles för många oklarheter runt fluorförbudet.
Och hotar med bojkott om det ändå införs.
– Vi kan inte acceptera situationen som den ser ut nu. Som en yttersta konsekvens kan tävlingarna få avgöras utan vårt deltagande, säger Emslander.

 

LÄS MER. Förbud mot fluor öppnar för fusk: ”Kan bli större än doping” 

LÄS MER. Efter beslutet - tvingas rensa ut vallor värda miljoner 

 

Kallas förändring - få en unik inblick i stjärnans träning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.