Therese Johaug Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYR NTherese Johaug Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYR N
Therese Johaug Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYR N
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUDFoto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
 Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Nya uppgiften som kan hjälpa Johaug

Publicerad

Läkare har ifrågasatt att Therese Johaugs dopingprov kan ha sin förklaring i munsalvan Trofodermin.

Men Tove Ytterbö, ordförande för Norges farmaceutiska förening, menar att steroidnivån i norskans blod inte behöver peka på medveten doping.

– Om man har sår eller skadad hud, så tar man upp mer, säger Ytterbö till Dagbladet.

Therese Johaug testade positivt för clostebol, en anabolandrogen steroid som främst använts som prestationshöjande medel av östtyska atleter under 70- och 80-talet. Hennes förklaring var att hon fick i sig steroiden via Trofodermin, en läppsalva som Johaug ska ha använt för att behandla sina munsår.

Förklaringen har ifrågasatts – bland annat av den finska landslagsläkaren Maarit Valtonen.

– Det är inte trovärdigt. Läpparna är en så liten yta av kroppen att det inte kan absorberas så höga koncentrationer att det ger utslag i urin eller blod, sa Valtonen till finska Ilta Sanomat.

"Går in i blodomloppet"

Nu har Tove Ytterbö, ordförande för Norges farmaceutiska förening, kommit till Johaugs försvar.

– Ämnena kan tas upp i kroppen på olika sätt, lite beroende av ämnenas egenskaper och hur man önskar att medicinen ska användas, säger Ytterbö till Dagbladet.

– De flesta ämnena går in i blodomloppet. Därefter fraktas det runt med blodet till verkningsområdet för att ge effekt. Och kroppen gör sig ofta av med ämnena via njurarna som slussar ut det i urinen.

– Om man har sår eller skadad hud, så tar man upp mer. Då slipper ämnet gå genom hudlagren och går snabbare till blodomloppet. På samma sätt som i Johaug-exemplet.

Det finns dock en viktig obesvarad fråga i fallet, menar Ytterbö.

– Vi har inte fått veta hur stora mängderna är ännu, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag