Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅNFoto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
 Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNFoto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Nya teorin – hatet som fällde Johaug

Publicerad

Therese Johaug fick sitt straff förlängt och missar OS i Pyeongchang. 

Nu har man i Norge kommit fram till en ny teori om varför omvärlden straffade Johaug så hårt. 

Idrottens skiljedomstol CAS tog hela sommaren på sig för att komma fram till ett beslut. Therese Johaug, som testade positivt för den anabola steroiden clostebol, fick sin ursprungliga dom överklagad – och förra veckan kom det slutgiltiga beskedet. Straffet höjs från 13 till 18 månaders avstängning – vilket innebär att skidstjärnan missar OS i Pyeongchang, som drar i gång den 9 februari nästa år.

Johaug missar OS

Och i Norge söker man förklaringar till varför den norska stjärnans straff blev förlängt. Gerhard Heiberg  var ledare i organisationskommittén som fick OS till Lillehammer 1994. Han har vid 78 års ålder fortfarande en stor insyn i idrottsvärlden – och han blev inte alltför förvånad över Johaug-smällen.

– Jag hade väl en aning om vilken väg det kunde gå, att hon skulle få ett längre straff. Internationellt tänker man annorlunda än här i landet. Här uppfattar vi att hon är oskyldig. Men den uppfattningen hör jag inte ute i världen. Där tolkar bestämmelserna på ett annat sätt än vi gör, säger Heiberg till Aftonposten. 

"Knappt mött en utlänning..."

Heiberg tror att en allmän skepsis inför norsk skidåkning kan ha legat bakom domen. 

– Norge blir ofta uppfattade som arroganta och vi får inte tro att vi är bättre än alla andra, något som också kan ha påverkat inställningen. Jag har knappt mött en utlänning som stöttar Norges syn, säger Heiberg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag