Foto: Fredrik Sandberg / TtFoto: Fredrik Sandberg / Tt
 Foto: Fredrik Sandberg / Tt
Foto: Sara StrandlundFoto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Nya passningen till Svan och Wassberg

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. Petter Northug väcker känslor i Sverige.

Det märks inte minst på att två svenska skidlegendarer i Gunde Svan och Thomas Wassberg har kritiserat den norska skidkungen.

– Man måste vara försiktig med vad man säger om Petter, säger Northugs agent Are Sörum Langås till SportExpressen.

Petter Northug var en stor snackis redan långt innan han satte sin fot i VM-staden Falun. Den svenska skidlegendaren Gunde Svan var kritisk mot norrmannens attityd.

– Vi får se hur lång tid det tar innan Northug är uppe där han var innan igen. Det var droppen för mig. Där rann det över för mig. Då förstod alla att han tänjer på lagen, gör den till sin egen och sätter sig över den. Men det finns inga träd som växer till himlen, sa han till SportExpressen.

Gunde och Thomas bjöd upp till dans

Under VM har det fortsatt. Thomas Wassberg ifrågasatte Northugs fysiska form. Northug svarade med ett guld och ett spydigt svar.

Efter fredagens stafettguld, Northugs tredje i Falun, så varnade Northugs agent Are Sörum Langås Sverige för att trigga Northug.

– Man måste vara försiktig med vad man säger om Petter, så som när Gunde och Thomas bjöd upp till dans. Jag tror inte att de har något emot Petter. Men media får det här till att bli en snackis och konflikt. Det når till Petter och så svarar han. Petter, han vet vad som krävs för att ta guld i mästerskap, säger han.

Däremot så har den norska skidkungen inte något emot vare sig Svan eller Wassberg.

– Han har respekt för de som har klarat att ta guld i stora mästerskap, och det inkluderar Svan och Wassberg. Han vet vad de har presterat och stor respekt för det.

"Han är VM-kungen"

Tycker du att Petter Northug har legat på rätt sida gränsen under VM?

– Det tycker jag. Han tillför sporten mycket uppmärksamhet och har varit på rätt sida hela mästerskapet.

Sörum Langås sparade inte på krutet när han beskrev vad den senaste guldtriumfen betyder för honom och Northug.

– Det är helt fantastiskt. Det första guldet var lättnaden, det andra var glädjen. Detta är bekräftelsen på vem som är VM-kungen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag