Nya festbilden som sprids på Northug

Foto: Adressa.no/Henrik Sundgard

STOCKHOLM/TRONDHEIM.

Petter Northug riskerar fängelsestraff efter att ha kraschat sin Audi på fyllan.

Ett vittne som SportExpressen.se har talat med såg när Northug lämnade nattklubben Studio 26, mellan halv tre och tre på söndagsmorgonen.

– Han behövde hjälp för att stå upp, säger hon.

Det var under söndagsmorgonen som Petter Northugs bil hittades kvaddad i Trondheim. Bilen hade kört i genom ett räcke och hamnat i ett vägdike.

Stjärnans medpassagerare togs in på sjukhus när polisen kom till olycksplatsen, men Northug själv var försvunnen. Han hittades i sin bostad efter att polisen eftersökt honom med hundar.

Han erkände i förhör att han var berusad när kraschen ägde rum. 

– Jag är djupt olycklig just nu och väldigt besviken över det jag har gjort. Samtidigt är jag tacksam för att mitt dåliga omdöme inte fick större konsekvenser, meddelade den norska skidstjärnan i ett pressutskick.

"Var där som kung i stan"

Nu har norska Adresseavisen kartlagt festkvällen som föregick Northugs krasch. De skriver att flera vittnen såg honom på Trondheim-baren Systrarna Karlsen vid 23.30-tiden på lördag.

Därefter bar det vidare til klubben Studio 26, där ett vittne lyckades ta ett foto på Northug och hans kompisar.

– Jag mötte honom där vid halv två-tiden. Han stod för det mesta vid bardisken och åtnjöt mycket uppmärksamhet från tjejerna i klubben. Det var ett vanligt grabbgäng som var ute på stan, det fanns inga andra kända personer med honom, säger vittnet i fråga till Adresseavisen.

SportExpressen.se var under gårdagen i kontakt med ett vittne från Studio 26.

– Jag upplevde det som att han var där som kung i stan. Han var där  med sitt entourage och de såg ut att ha det roligt. De var där i ett två  timmar, kanske, sa vittnet.

Såg du hans bil?

– Nej, det vet jag inget om. Men jag bor i samma grannskap som olyckan skedde och Petter Northug bor i samma grannskap också.

Hur betedde sig Northug?

– Han var berusad.

"Behövde hjälp"

Ett annat vittne som SportExpressen.se pratar med festade på klubben Gossip nära Studio 26, hon såg när Northug lämnade klubben.
– Jag var på stan, när jag kom ut från klubben såg jag Petter Northug stå utanför ingången. Han såg ut att vara på väg att bli hämtad till en efterfest. Han såg full och såg ut att behöva hjälp från en kompis för att stå upp.
Behövde han hjälp för att stå upp?
– Ja, han behövde hjälp för att stå upp och för att kunna gå till bilen. Han var ganska full såg det ut som.
Vad var klockan då?
– Mellan halv tre och tre. Han var med i ett kompisgäng på 10-12 personer.

"Väldigt berusad"

Adresseavisen har varit i kontakt med ett annat vittne, som stötte på Northug utanför en annan klubb, Club Gossip, mellan klockan två och tre på söndagsmorgonen. 

Vittnet berättar att Northug framstod som "väldigt berusad", och att han lämnade Club Gossip tillsammans med några kompisar.

Därefter tar vittnesskildringarna av Northugs festkväll slut. Men klockan 05.30 blev Trondheim-polisen larmad om bilolyckan på Byåsen. 

Nu riskerar Northug fängelse i upp till två månader, enligt norska medier.

Norska skidförbundet sa sitt i frågan under lunchtid på måndagen.

"Vi tar starkt avstånd från det som har skett. Det är inte förenligt med Skidförbundets värderingar, och NSF är därför glad över att Petter Northug i sitt pressmeddelande har bett om ursäkt till alla som han har svikit", skriver NSF i ett pressmeddelande enligt NRK. 

NSF skriver även att man för en "öppen och god dialog" med Northug och hans team.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.