Foto: Adressa.no/Henrik Sundgard
 Foto: Adressa.no/Henrik Sundgard

Nya festbilden som sprids på Northug

Publicerad

STOCKHOLM/TRONDHEIM.

Petter Northug riskerar fängelsestraff efter att ha kraschat sin Audi på fyllan.

Ett vittne som SportExpressen.se har talat med såg när Northug lämnade nattklubben Studio 26, mellan halv tre och tre på söndagsmorgonen.

– Han behövde hjälp för att stå upp, säger hon.

Det var under söndagsmorgonen som Petter Northugs bil hittades kvaddad i Trondheim. Bilen hade kört i genom ett räcke och hamnat i ett vägdike.

Stjärnans medpassagerare togs in på sjukhus när polisen kom till olycksplatsen, men Northug själv var försvunnen. Han hittades i sin bostad efter att polisen eftersökt honom med hundar.

Han erkände i förhör att han var berusad när kraschen ägde rum. 

– Jag är djupt olycklig just nu och väldigt besviken över det jag har gjort. Samtidigt är jag tacksam för att mitt dåliga omdöme inte fick större konsekvenser, meddelade den norska skidstjärnan i ett pressutskick.

"Var där som kung i stan"

Nu har norska Adresseavisen kartlagt festkvällen som föregick Northugs krasch. De skriver att flera vittnen såg honom på Trondheim-baren Systrarna Karlsen vid 23.30-tiden på lördag.

Därefter bar det vidare til klubben Studio 26, där ett vittne lyckades ta ett foto på Northug och hans kompisar.

– Jag mötte honom där vid halv två-tiden. Han stod för det mesta vid bardisken och åtnjöt mycket uppmärksamhet från tjejerna i klubben. Det var ett vanligt grabbgäng som var ute på stan, det fanns inga andra kända personer med honom, säger vittnet i fråga till Adresseavisen.

SportExpressen.se var under gårdagen i kontakt med ett vittne från Studio 26.

– Jag upplevde det som att han var där som kung i stan. Han var där med sitt entourage och de såg ut att ha det roligt. De var där i ett två timmar, kanske, sa vittnet.

Såg du hans bil?

– Nej, det vet jag inget om. Men jag bor i samma grannskap som olyckan skedde och Petter Northug bor i samma grannskap också.

Hur betedde sig Northug?

– Han var berusad.

"Behövde hjälp"

Ett annat vittne som SportExpressen.se pratar med festade på klubben Gossip nära Studio 26, hon såg när Northug lämnade klubben.
– Jag var på stan, när jag kom ut från klubben såg jag Petter Northug stå utanför ingången. Han såg ut att vara på väg att bli hämtad till en efterfest. Han såg full och såg ut att behöva hjälp från en kompis för att stå upp.
Behövde han hjälp för att stå upp?
– Ja, han behövde hjälp för att stå upp och för att kunna gå till bilen. Han var ganska full såg det ut som.
Vad var klockan då?
– Mellan halv tre och tre. Han var med i ett kompisgäng på 10-12 personer.

"Väldigt berusad"

Adresseavisen har varit i kontakt med ett annat vittne, som stötte på Northug utanför en annan klubb, Club Gossip, mellan klockan två och tre på söndagsmorgonen. 

Vittnet berättar att Northug framstod som "väldigt berusad", och att han lämnade Club Gossip tillsammans med några kompisar.

Därefter tar vittnesskildringarna av Northugs festkväll slut. Men klockan 05.30 blev Trondheim-polisen larmad om bilolyckan på Byåsen. 

Nu riskerar Northug fängelse i upp till två månader, enligt norska medier.

Norska skidförbundet sa sitt i frågan under lunchtid på måndagen.

"Vi tar starkt avstånd från det som har skett. Det är inte förenligt med Skidförbundets värderingar, och NSF är därför glad över att Petter Northug i sitt pressmeddelande har bett om ursäkt till alla som han har svikit", skriver NSF i ett pressmeddelande enligt NRK.

NSF skriver även att man för en "öppen och god dialog" med Northug och hans team.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag