Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya doping kan inte avslöjas - hotar VM

Foto: Jae C. Hong

Medlet går inte att spåra - kan avslöjas om flera år

Om 13 dagar inleds VM i Falun.

Nu laddar dopingjägarna för att stoppa de åkare som tänkt fuska till sig medaljer på svensk mark.

Men den nya sortens doping - HIF-1-alpha - kommer de inte att kunna avslöja.

- Vi har inga tester för det, säger Rasmus Damsgaard, medicinsk expert på internationella skidförbundet.

DE FEM SENASTE DOPINGFALLEN INOM LÄNGDSKIDÅKNINGEN

Tero Similä

34 år, Finland.

En tung smäll för Finland, som har en jobbig dopinghistorik. Similä, som gjort flera internationella mästerskap för sitt land, åkte fast för epo i mars 2014 och valde att slänga upp skidorna på hyllan.

Marina Lisogor

31 år, Ukraina.

Beskedet slog ner mitt under OS i Sotji 2014. Lisogor hann tävla både i sprint och på 10 kilometer klassiskt innan hon testade positivt för den förbjudna substansen trimetazidin och stängdes av.

Johannes Dürr

27 år, Österrike.

Smärtsamt besked för sporten. Dürr hade varit vinterns sensation och kom till OS i Sotji som ett medaljhopp - för att sedan testa positivt för epo. Är nu avstängd från allt tävlande fram till 2016.

Arina Kalinina

19 år, Ryssland.

En av flera ryska idrottare som åkt fast runt årsskiftet. Kalinina var som bäst 21:a på ryska juniormästerskapen i fjol och frågan är om hon kommer tillbaka efter sin två år långa avstängning.

Nikita Masjkin

20 år, Ryssland.

Åkte fast samtidigt som Kalinina, men är betydligt mer välkänd. Vann femmilen på de ryska juniormästerskapen och räknas som ett stort framtidsnamn. Nu bannlyst fram till 2017.

Charlotte Kalla och gänget är inne i sina sista förberedelser inför VM i Falun.På plats i italienska Seiser Alm ska det svenska landslaget toppa formen - för att komma i bästa möjliga slag till årets stora skidfest.

Drömmen? Att kopiera succén från OS i Sotji. Men, precis som vanligt, finns det också en oro för att dopade åkare ska förstöra mästerskapet.

Riksidrottsförbundet (RF) har ansvar för antidopingarbetet i Sverige.

I går kväll bjöd de in till pressträff, för att berätta om sin plan inför VM.

Och ja, dopingtesterna kommer att vara omfattande:

Samtliga åkare kommer att blodtestas när de anländer till Falun.

Åkarna som slutar topp fyra i varje lopp kommer att testas, plus ytterligare två slumpmässigt av de tio främst placerade.

En rad oanmälda tester kommer också att göras - framför allt på toppåkare som är misstänkta för doping.

"Riktat mot prispallen"

På plats vid pressträffen var även Rasmus Damsgaard, medicinsk expert på internationella skidförbundet (Fis).

- Vårt program är riktat mot prispallen, säger Damsgaard.

- Vi vill att åkaren som slutar tvåa ska kunna stå där och känna sig säker på att vinnaren har genomgått exakt samma tester som alla andra toppåkare.

Han forstätter:

- Men vi kan inte ge några garantier för att vinnaren inte har dopat sig.

Antidopingarbetet har kommit väldigt långt, men fuskare kommer fortfarande undan. Senaste beviset på det är Johannes Dürr som själv berättade att han tog sig igenom 14 dopingtester fullpumpad med epo - innan han åkte fast under OS i Sotji.

Nu har det dessutom kommit en helt ny typ av doping.

HIF-1-alpha.

- Jag tror att det används just nu. Jag har hört rykten om att idrottare experimenterar med det här, säger Damsgaard.

Vad är det för något?

- Det är proteiner som påverkar enzymer som påverkar syremetabolismen. Det här är liksom två steg mer avancerat än allt annat.

HIF-1-alpha stimulerar kärltillväxten. Och med fler kärl i musklen så ökar syreupptagningsförmågan.

- Just nu har vi inga tester för HIF-1-alpha. Men vi har situationen under kontroll, säger Damgaard och berättar vidare:

- Wada (världens antidopingbyrå) har haft flera seminarier om det här och om två-tre år så kommer analysen för HIF-1- alpha att komma. Därför är det bra att vi nu får spara tester i upp till tio år, så att vi kan göra nya analyser i framtiden.

Kan mista medalj

Med andra ord: Det är fullt tänkbart att en VM-guldmedaljör i Falun om några år testar positivt för HIF-1-alpha och blir av med sin medalj.

- Ja, jag förväntar mig att åkare i framtiden kommer att åka fast för doping tack vare att vi förvarar testerna, säger Rasmus Damsgaard.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.