Nya avtalet avslöjar Stina Nilssons plan

Skidskytteförbundet gör en storsatsning mot OS 2022 och 2026. I landslaget ingår numera Stina Nilsson som fick en plats direkt.
Stina Nilsson.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nilsson på SM 2018, ihop med Charlotte Kalla och Jonna Sundling.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Stina Nilsson satsar på skidskytte.

Men samtidigt har 26-åringen skrivit på ett helt nytt avtal med längdklubben IFK Mora.

Varför? Hon vill ha möjlighet att tävla i båda sporterna i vinter.

– Det kan bli så att hon gästspelar i några lopp, säger IFK Moras ordförande Tomas Bredberg.

I slutet av mars slog bomben ner: Längdstjärnan Stina Nilsson meddelade att hon byter sport och inleder en satsning på skidskytte.

Nyheten tog emot med enorm förvåning.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, förklarade Nilsson i ett pressmeddelande.

Kort därpå kunde SportExpressen berätta att Stina Nilsson gått med i skidskytteklubben Lima SKG, fått licens för eget gevär och börjat smygträna ihop med landslagets nya coach Jean-Marc Chabloz. Men hon verkar ändå inte vara helt klar med längdåkningen.

”Väldigt tufft för henne”

Nilsson har nämligen skrivit på ett nytt treårsavtal med längdklubben IFK Mora.

– Ja, det stämmer, säger ordföranden Tomas Bredberg.

Vad innebär det?

– Det kan bli så att hon gästspelar i några lopp ibland, när det passar i kalendern. Det beror på hur det går för henne i skidskyttet och hur tävlingsschemat ser ut.

Han fortsätter:

– Vi tittar framför allt på SM, att hon kanske ska kunna vara med i något individuellt lopp och stafetten. Men hon har sitt fokus på skidskyttet, det är nummer ett.

Tomas Bredberg berättar att Stina Nilsson ringde upp honom i början av mars och förklarade att hon skulle inleda en satsning på skidskytte. Hon hade då två år kvar på sitt avtal med IFK Mora.

– Det var väldigt tufft för henne att berätta om det här för mig, men jag stöttade henne och sa att hon gjorde helt rätt.

Gjorde om kontraktet

Blev du förvånad över att hon ändå ville vara kvar i IFK Mora?

– Det var faktiskt bland det första hon sa: ”Jag vill naturligtvis fortsätta att åka i skidklubben”. Man behöver vara registrerad i en längdklubb för att få tävla i längd och hon hade inga tankar på att gå någon annanstans. Men vi var tvungna att skriva ett nytt kontrakt, för det som hon hade handlade om 100 procent satsning på längdskidor. Vi fick formulera om det.

Det blir sämre betalt nu, antar jag?

– Det blir lite annorlunda, i och med att hon åker färre tävlingar. Men hon blir ändå en bra ambassadör för skidklubben. Hon kommer att hjälpa oss att marknadsföra vissa arrangemang, inspirera våra ungdomar och även åka i vår tävlingsdräkt ibland.

Men det är inget spikat kring tävlingar?

– Nej, ingen vet ju hur den kommande säsongen kommer att se ut. Hon har ingen gjuten plats i världscupen, utan kommer behöva åka IBU-cupen först för att kvala in. Vi får se hur det går och om det blir några öppningar för att tävla för oss… men jag vet hur fokuserad Stina är och jag är övertygad om att det kommer gå bra för henne i satsningen på skidskytte.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.