Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu agerar Sverige – efter åkarnas kritik

Maja Dahlqvist. Foto: MARKKU OJALA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

LAHTIS. Efter Maja Dahlqvists nya succé i världscupen kunde SportExpressen berätta att hon blir blåst på landslagets bonus på 100 000 kronor.

Nu agerar förbundet.

Genom en sponsor löser de bonus även åt Dahlqvist och övriga åkare i andralaget.

– Det känns väldigt bra att vi kan ta det här steget tillsammans, säger längdchefen Johan Sares.

Under lördagen blev Maja Dahlqvist trea i sprinten i Lahtis. Det var hennes femte individuella pallplats den här säsongen.

Succén innebar att Sverige tagit totalt 27 pallplatser i världscupen den här vintern. När de når 30 pallplatser aktiveras en klausul som gör att samtliga åkare i A-landslaget får en bonus på 100 000 kronor var, förutsatt att de blir uttagna till A-landslaget även nästa säsong.

Problemet: Maja Dahlqvist tillhör B-landslaget, det som kallas för ”Team Bauhaus”.

Och därför får hon ingen bonus.

– Jag tycker det är fel, förklarade Dahlqvist för SportExpressen.

Men nu blir det alltså ändring.

Sponsorn betalar

Efter att Maja Dahlqvist kört hem segern i sprintstafetten tillsammans med Ida Ingemarsdotter så meddelar förbundet i ett pressmeddelande att ett bonussystem införs även för åkarna i B-landslaget.

Det är sponsorn Bauhaus som betalar.

– Bauhaus är jättenöjda med det samarbete de har med längdlandslaget och har varit aktiva i att hitta en lösning där pallplatser ska betala sig för gruppen under A-laget. Lösningen innebär att Bauhaus premierar varje pallplats med 20 000 kronor till den aktiv som lyckas ta en pallplats vid ett världscuplopp, säger Johan Saxne, marknadsdirektör på Bauhaus.

– Vår satsning med ”Team Bauhaus” tillsammans med skidförbundet har under året varit en succé och att vi kan gå in och stötta det ytterligare genom att premiera sportsliga framgångar till dem som ingår i teamet känns väldigt bra för oss på Bauhaus.

Även Settlin belönas

Sveriges längdchef Johan Sares:

– Det känns förstås väldigt bra att Bauhaus, förutom den sportsliga uppbackningen, också vill bidra ytterligare med ekonomisk stöttning utöver den vi redan har inom skidförbundets landslagsverksamhet.

Maja Dahlqvist har bidragit till totalt sju pallplatser för Sverige (fem individuella, två i sprintstafett) och bör därmed kunna inkassera 140 000 kronor. Evelina Settlin, som också tillhör B-landslaget, har tagit två pallplatser och ska därmed få 40 000 kronor i bonus.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!