Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu agerar Norge – efter åkarens krav

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

MERÅKER. Ragnhild Haga kritiserade den egna landslagsledningen inför OS.

Nu ser hon ut att få gehör. 

Kommande säsong väntas det norska längdlandslaget ta in en kvinnlig vallningsassistent för att tillmötesgå damernas krav. 

– Då får vi ut vår potential i fler lopp, säger Ragnhild Haga. 

Under föregående säsong skapade Ragnhild Haga osämja i det norska landslaget. 

En dryg månad innan OS i Pyeongchang riktade hon kritik mot det norska vallarteamet, då Haga menade att de inte visade samma uppmärksamhet mot de kvinnliga åkarna som de manliga.

– Ibland har vi fört fram extra krav till vallarna. Vi känner att vi borde bli lyssnade på lika mycket som killarna, om vi har problem med skidorna, sa Haga till NRK och fick mothugg av den norske vallarchefen Knut Nystad. 

– Det där stämmer inte, utifrån intrycket som jag har. Vi behandlar alla lika, oavsett kön eller ålder eller vad det skulle vara, sa Nystad.  

Haga ville se större jämställdhet i landslaget och efterlyste en kvinnlig vallningsassistent under tävlingarna. 

Får igenom sitt krav

Något som nu ska vara på gång. När SPORT-Expressen träffar Haga under ett försäsongsläger i norska Meråker berättar hon om de framsteg som gjorts:

– Vi har efterlyst en kvinnlig testare, och det tror jag vi får in i vintern. Det är inte helt bestämt hur många gånger vi får det, men det ska bli några fler världscupshelger nu, säger Haga. 

Enligt 27-åringen, som vann dubbla OS-guld i Pyeongchang, kan en kvinnlig assistent testa landslagsåkarnas skidor på mer jämlika förhållanden än en manlig vallare. 

– Vi är lättare och inte så starka som männen och då är det klokt att ha en person i vår storlek som kan testa.

Hur mycket kan det påverka era resultat?

– Skidor är väldigt viktigt. Form och träning är viktigast men efter det är det viktigt att ha riktiga skidor och valla. Om vi får det på plats och det gör att vi träffar skidorna fler gånger får vi ut vår potential i fler lopp. Så det är väldigt viktigt, säger Ragnhild Haga. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!