Petter Northug. Foto: TOMAS PETTERSSONPetter Northug. Foto: TOMAS PETTERSSON
Petter Northug. Foto: TOMAS PETTERSSON
Foto: TOMAS PETTERSSONFoto: TOMAS PETTERSSON
 Foto: TOMAS PETTERSSON

Northugs nya besked – efter svenska hotet

Publicerad

 

BRUKSVALLARNA. Det blir ingen start för Petter Northug i klädd blågul dräkt med Tre Kronor-symbol i morgon.

Efter uppgifterna om att dräkten kan vara olaglig backar nu Northug.

– Vi får skänka den till någon välgörenhetsinsamling i stället, säger Northugs manager Are Sörum Langås.

Det väckte stor uppmärksamhet när norske skidstjärnan Petter Northug för ett par dagar sedan att han skulle tävla med en alldeles speciell tävlingsdräkt i Bruksvallarna i morgon.

Mer exakt: En blågul dräkt med symbolen Tre Kronor på bröstet.

Men i går kunde SportExpressen avslöja att dräkten faktiskt kan vara olaglig.

– Eftersom Coops logotyp finns på dräkten är det alldeles uppenbart att den svenska statssymbolen utnyttjas i kommersiella sammanhang och då är det ett lagbrott som kan resultera i böter, sa statsheraldikern Henrik Klackenberg.

Och nu backar alltså Team Northug.

I stället kommer Petter Northug att åka i sin vanliga Coop-dräkt i Bruksvallarna på lördag.

– Ja, så blir det, säger managerna Are Sörum Langås.

Och fortsätter:

– Vi ska ta seden dit vi kommer och uppföra oss på ett bra sätt. Svenskarna är så snälla med oss att vi självklart ska respektera de regler som gäller.

Chris Jaspersen i Tre Kronor-dräkten.Foto: TOMAS PETTERSSON

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta.

 

"Vi hade inte ens tänkt tanken"

Ni hade ingen aning om reglerna runt symbolen?

– Nej. Vi hade inte ens tänkt tanken. Och därför hade vi ansökt om tillstånd heller.

Are Sörum Langås fortsätter:

– Men vi funderade ett tag på att lägga till en fjärde krona på dräkten - eller i all ödmjukhet i stället ta bort en krona så att det bara var två kronor kvar.

Säkert?

– (skratt) Nä, det var lite på skoj bara.

Även Petter Northugs lagkamrat Chris Jespersen hade planerat att tävla i den blågula dräkten. Därmed finns det alltså nu två unika dräkter som inte kan användas.

Vad ska ni göra med dem?

– De borde ju vara attraktiva samlarobjekt. Vi får skänka dem till någon välgörenhetsinsamling i stället. Signerade av Petter.

 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1912787092382786

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag