Northugs nya vapen: Ta färre kisspauser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Petter Northug gör allt i hans makt för att vinna Vasaloppet den 4 mars.

Enligt den norska tidningen Dagbladet tränar han till och med på att minska antalet kisspauser.

- En kisspaus eller två är svårt att undgå. Men det gäller att få det gjort när det går sakta i fältet så att man kan ta igen förlorad tid, säger vasaloppsveteranen Jörgen Aukland till Dagbladet.

Sällan har förväntningarna inför Vasaloppet varit så höga.

Orsaken stavas så klart Petter Northug.

Världens bäste skidåkare kommer att stå på startlinjen i Sälen den 4 mars, och för Northug gäller ingenting annat än seger.

Under förberedelserna slipar han på varenda liten detalj, och enligt Dagbladet har det alltså gått så långt som att Northug tränar på att minska antalet kisspauser.

Testar olika drycker

Enligt tidningen ska norrmannen under sitt träningsläger i Seiser Alm ha testat olika dryckesblandningar, för att hitta en variant som såväl ger tillräckligt med näring som binder vätskan i kroppen.

Att kisspauserna kan bli avgörande om de tas vid fel tillfälle vet den norske veteranen Jörgen Aukland.

- Jag kommer ihåg att Erling Jevne en gång lät det gå byxorna eftersom han inte ville ta chansen att stanna, och det har säkert hänt flera.

- Om du måste kissa när det är några kilometer kvar har du ju inget val. Du stannar inte då om du är med i tätgruppen, säger Aukland till Dagbladet.

"Starkare nu"

Enligt Petter Northugs presstalesman Otto Ulseth är formen i alla fall på väg spikrakt uppåt inför Vasaloppet.

- Han ger mig dagliga uppdateringar och enligt dessa känner sig Petter starkare nu än han gjorde i Marcialonga för några veckor sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.