Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Northugs beslut efter skandalen

Petter Northug tränar ”extremt bra” just nu.Foto: Joar Thele.
Han har sen tidigare 13 VM-guld på meritlistan.Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Petter Northug.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Petter Northug, 34, väntar på sin dom efter kokainskandalen.

Samtidigt har han ökat sin träningsdos igen – och inlett en satsning mot långlopp i vinter.

Enligt träningskompisen Joar Thele har Northug ”fått tillbaka gnistan”.

– Det är viktigt att få något annat att tänka på och då är skidmiljön perfekt, säger Thele till Dagbladet.

I början av september åkt Petter Northug fast för fortkörning och ertappades med kokain i sitt hem. Hela hans värld vändes upp och ner.

– Jag behöver hjälp, förklarade Northug på en presskonferens.

Sen gav han sig ut och tränade. Längre pass än tidigare, hårdare pass än tidigare.

34-åringen har publicerat sina pass i appen Strava och där kan man se hur han gjort flera pass på rullskidor där han avverkat drygt 60 kilometer med en snittfart på 3,15 minuter per kilometer.

– Han åker fortare än vad jag gör på mina rullskidpass, säger den tidigare landslagskompisen Emil Iversen till Dagbladet.

– Petter kan bli riktigt bra igen om bara viljan är tillräckligt stor, säger Johannes Hösflot Kläbo.

Foto: Petter Northug, Strava.

Aktuell för comeback

Det var i slutet av 2018 som Petter Northug avslutade sin karriär, efter att ha vunnit bland annat 2 OS-guld och 13 VM-guld. Men redan nu kan han faktiskt vara på väg mot en comeback.

Dagbladet skriver att Northug planerar att tävla i långlopp den här vintern – och det kan till och med bli så att han startar ett eget lag.

Den tidigare fotbollsstjärnan John Arne Riise är en av dem som tränat ihop med Petter Northug den senaste tiden.

– Han tränar extremt bra just nu, säger Riise som själv har inlett en satsning på längdskidåkning.

– Om han ska åka långlopp och starta ett eget lag, då skulle jag självklart vara sugen på att vara med där. Det hade varit en dröm! Men tills vidare är jag bara nöjd med att kunna träna med honom ibland och lära mig av honom. Petter är verkligen någon jag lyssnar på när det gäller träning.

”Han har allt som krävs”

Långloppsåkaren Joar Thele har också tränat med Northug under hösten. Han vittnar om en skidlegendar som ser ut att vara mer motiverad än på länge.

– Petter har blivit en bra kompis som jag tränar en del med. Han är på bra humör nu. Det är viktigt att få lite andra saker att tänka på och då tror jag att skidmiljön är väldigt bra, säger Thele till Dagbladet.

– Han har haft en tung period – nu vill han bara få sitt straff och sona det. Han har varit väldigt närvarande och haft glimten i ögat den sista tiden. Och han är mycket bättre tränad nu jämfört med i somras. Han har fått tillbaka gnistan.

Joar Thele tror att Petter Northug kan bli riktigt bra om han bestämmer sig för att satsa igen.

– Han är ju den störste och har allt som krävs, bara han vill det tillräckligt mycket. Om han är motiverad och lägger ner jobbet som krävs, då kan han lyckas med det mesta. Ge honom två år så blir han livsfarlig, säger Thele.

 

TV: Northug talar ut om sina problem

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.