Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Northug vägrar skriva på – kan nu missa VM

Foto: Ned Alley / Epa / Tt

Petter Northug kommer inte att skriva på avtalet med det norska skidförbundet och missar därmed med största sannolikhet VM i Falun.

Det uppger Adresseavisens nätupplaga på fredagseftermiddagen.

– Om det inte skulle bli något är långlopp ett naturligt alternativ, har managern Are Sörum Langås tidigare sagt.

Dramatiken kring längdstjärnan Petter Northugs vara eller icke vara i det norska landslaget fortsätter.

På lördagen går tidsfristen ut för att signera det representationsavtal som krävs för att Northug ska få tävla i världscupen och VM - men nu ser det ut att spricka.

Det är Adresseavisen som skriver att Northug och det norska skidförbundet inte kommer att komma överens - och att Northug därför med största sannolikhet missar VM i Falun.

"Orimligt"

Tidigare har det skrivits om att Northug vill använda sin egen klädsponsor och att det varit den största frågan i konflikten.

Men nu uppger Adresseavisen att det handlar om annat.

Enligt tidningen handlar det om skidförbundets krav på att Northug inte ska få möjlighet att profilera sin privata sponsor Coop efter säsongsslutet och fram till säsongsstarten den första maj. Den regeln skärptes i våras - ett år efter att Northug skrev på avtalet med Coop.

Adresseavisen skriver att Northug anser detta vara orimligt och oförståeligt - och att det är därför han inte kommer att skriva på avtalet.

"Gör det svårt"

För NRK bekräftar managern Are Sörum Langås Adresseavisens uppgifter om att det är annat än klädkollektionen som stör.

– Det är inte klädkollektionen som är anledningen till att Petter inte har skrivit på avtalet än. Det är slutdatumet som förbundet satt för representationsperioden som gör det hela svårt, säger han till NRK.

Enligt Adresseavisen menar Sörum Langås att utgångspunkten hela tiden har varit att avtalet ska avslutas den 15 mars. Men norska skidförbundets generalsekreterare Stein Opsdal ser annorlunda på saken. Enligt honom har 30 april varit slutdatumet hela tiden.

– Det är riskabelt att förhålla sig till detta. Desto mer vi ger efter, desto mer kräver de. Det kommer en punkt då vi måste säga att nog är nog, säger han.

– Varför är ett datum plötsligt så viktigt? Är det bara för att de vill lansera klädkollektionen den 15 mars? Kravet gällande 15 mars kom först i slutfasen. Jag funderar på varför det har blivit så viktigt, fortsätter han.

"Kommer lätt att enas"

Managern Sörum Langås vidhåller dock att avtalet sträcker sig orimligt långt efter säsongsavslutningen - men säger också att det enligt honom finns en enkel lösning på problemet.

– Om datumet inte är viktigt för skidförbundet, något jag uppfattar att Opsal säger till Adresseavisen, så kommer vi lätt att enas, säger han.

Blir det inget tävlande i världscupen eller VM kan Northug satsa på långlopp i vinter.

– Falun-VM och världscupen är det som Petter tränar och förbereder sig för. Men om det av någon anledning inte blir så är långlopp ett naturligt alternativ och en plan B, har Are Sörum Langås tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.