Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Calle avbryter VM – på grund av arrangörerna

Halfvarsson efter sin sträckaFoto: SVT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SEEFELD/STOCKHOLM. Calle Halfvarsson kroknade totalt i stafetten – och blev grundligt sågad av rivalen Petter Northug. 

Nu väljer han att avstå från avslutande femmilen, eftersom arrangören vägrar salta banorna. 

– Jag är besviken. När man har en metod som ger mer rättvisa förhållanden, då skiter arrangören i det, säger Halfvarsson.

– Jag är förvånad över hans kommentarer, säger tävlingschefen Pierre Mignerey.

Andrej Larkov och Emil Iversen satte full fart för Ryssland och Norge under förstasträckan. När första växlingen skedde lämnade Oskar Svensson över ett relativt stort glapp upp till toppduon.

Calle Halfvarsson satte rejäl fart för att ta ikapp. Han gjorde en kraftinsats för att ta ikapp och vid sprintbacken var han till och med om. 

Sedan tröt kraften och Sverige halkade längre och längre bakom täten. Vid växlingen var Sverige över 27 sekunder efter Norge.

– Calle är helt förlamad, säger Anders Blomquist i SVT. 

Northug sågar Calle

Calle Halfvarsson var kluven kring sin taktik i efterhand. 

– Jag ville ikapp dem ganska fort. Jag kände att skulle jag ikapp dem nånstans så var det på det platt, där det inte tar så mycket energi. Om det är nåt jag ångrar så är det att jag drog lite för hårt i sprintbacken i andra varvet, säger han. 

I TV2 satt Halfvarssons ärkerival Petter Northug och sågade svenskens insats grundligt. Han menade att Halfvarsson gått ut alldeles för hårt, för tidigt – och därefter fick betala priset. 

– Du måste få straff. Fängelse i 13 år, då kanske du lär dig. Det är så dåligt, men det är gång på gång, säger Northug i TV2. 

– I nästa polisrazzia i Seefeld blir det Calle Halfvarsson som åker dit. På grund av taktik.

Försvaras av Iversen

Halfvarsson skrattar åt Northugs pik när han får höra om den. 

– Så illa är det kanske inte. Jag kan hålla med om att taktiken inte var jättebra att gå i front på andra varvet, säger Halfvarsson. 

– Petter brukar vara duktig på att gå över gränsen. 

Men norske åkaren Emil Iversen försvarar Halvarssons strategi. 

– Det var kanske fel, men man måste pröva att hänga på täten. Det stöttar jag. Man måste chansa för att ta medaljer. Det är bättre att chansa än att satsa säkert och ta en femteplats, säger Iversen. 

Hoppar av VM

Märkt av stafettbesvikelsen avslöjade Halfvarsson att han står över femmilen på söndag. Och det beror på arrangören. 

– Det här föret passar mig inte. Och uppenbarligen vägrar de att salta på det här stället och det verkar inte vara någon annan nation än Sverige som är intresserade av att salta. Synd att de inte saltar när det blir bättre spår.

Är du förbannad för att de inte saltar?

– Ja, jag är besviken. När man har en metod som ger mer rättvisa förhållanden, då skiter arrangören i det. Norge verkar inte heller vilja ha det. 

Jens Burman om förhållandena under VM:

– Det går inte att styra över vädret, blir det varmt är det klart att det blir lösa spår. Det är klart att man hade kunnat salta, men jag tror ändå det var lika förhållanden för alla. Sedan är det klart, är det femmil och fristil kan man börja tänka på att salta.

Svaret från arrangören

Tävlingschefen Pierre Mignerey blir förvånad när SportExpressen berättar för honom om klagomålen på beslutet att inte salta banan.

– Vi diskuterade inte ens det i dag. Snön var ju kompakt även om det regnade och vi har inte sett solen på hela dagen, säger Mignerey och rycker på axlarna.

– Men det är klart, med hans kroppstyp... han väger ganska mycket och mjuk snö passar de lätta åkarna bättre.

Han ska stå över femmilen eftersom ni vägrar att salta. Vad säger du om det?

– Du kan hälsa Calle att vi kommer överväga att salta i helgen, när det blir varmare igen. Det är absolut ett alternativ.

Så han borde inte åka hem?

– Det är upp till honom.

Norge vann stafetten, med VM-kungen Johannes Hösflot Kläbo på sistasträckan. Ryssland kom tvåa och Frankrike tog bronset framför Finland. Sverige kom på femteplats, 1.39 efter de norska segrarna. 

 

LÄS MER: Johaug om utspelet: ”Nej, men vad i helvete!”

LÄS MER: Stina Nilsson om videon: ”Så sjukt – vidrigt” 

LÄS MER: De kör damernas sista VM-lopp för Sverige. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta