Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Northug riskerar förlora miljoner efter skandalen

Calle Halfvarsson och Frida Karlsson skrev på för Northugs företag i vintras.Foto: LUDVIG HOLMBERG.
Frida Karlsson i samtal med Northug.Foto: LUDVIG HOLMBERG.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Frida Karlsson och Calle Halfvarsson är båda sponsrade av Petter Northugs nya företag som tillverkar skidglasögon.

Efter kokainskandalen kan nu de avtalen – och flera andra kontrakt värda miljoner – rivas.

– Vi tar helt avstånd från den handling som Petter som privatperson gjort, säger Fridas mamma och manager Mia Karlsson.

– Jag ska prata med Calle om det här, säger Halfvarssons manager Magnus Larsson.

Norges skidlegendar Petter Northug stoppades av polis när han körde 168 kilometer i timmen på en 110-väg. Han misstänktes vara drogpåverkad och kort därpå hittade polisen kokain i hans bostad.

”Jag har gjort ett stort misstag”, skriver Northug på Instagram.

”Jag är förtvivlad och rädd för vad framtiden kommer att föra med sig. Jag är otroligt ledsen för alla som jag nu har svikit.” 

Det är oklart hur skandalen kommer att påverka Northugs egna företag som blad annat tillverkar kläder och sportglasögon.

– Ja, vi får hur mycket det här bidrar till att rasa samman hela affärsverksamheten som han livnär sig på, säger skidikonen Torgny Mogren när SportExpressen pratar med honom.

Faktum är att det redan fått konsekvenser. Det norska cykelteamet Uno-X meddelade under lördag morgon att de bryter sitt samarbete med Northug.

– Vi ingick ett avtal med Northug och såg fram emot det samarbetet, men nu inser vi att Petter nog måste koncentrera sig på andra saker. Avtalet kommer inom kort att avslutas, säger teamchefen Jens Haugland till Adresseavisen.

Kallar till ett krismöte

Norska skidförbundet har också ett samarbete med Northug som nu riskerar att brytas. De har kallat till ett krismöte för att diskutera situationen.

Två svenska skidåkare måste också ta ställning till hur de ska hantera situationen.

Både Frida Karlsson och Calle Halfvarsson har ingått ett avtal med Northug, vilket SportExpressen kunde avslöja i vintras. De har nu på sig hans glasögon både i träning och i tävling.

”Vi har kontakt och dialog. Och det är för tidigt att uttala sig om än! Men vi tar helt avstånd från den handling som Petter som privatperson har gjort”, skriver Frida Karlssons manager och mamma Mia Karlsson i ett sms.

Magnus Larsson är manager för Calle Halfvarsson.

– Det väldigt tidigt, eftersom det här kom i går kväll. Jag och Calle ska prata om hur vi agerar kring det här. Det finns olika vägar att gå. Klart är i alla fall att han behöver hjälp och jag vet inte om vi hjälper honom om vi hoppar av. Sen finns det värderingar i det här också. Som sagt, jag och Calle får prata om det här, säger Larsson.

Energidrycksföretaget Red Bull, som sponsrar Northug med flera miljoner per år, vill inte kommentera hur skandalen påverkar deras samarbete med Northug. 

– Han har medgett att han begått allvarliga fel som han vill ta ansvar för, säger kommunikationschef Thea Moen enligt Dagbladet. 

Sportjätten XXL, en av de största återförsäljarna av Northugs glasögon, säger att de kommer utvärdera sitt avtal med stjärnans företag. 

Petter Northug avslutade sin karriär i december 2018. På meritlistan har han bland annat 13 VM-guld och 2 OS-guld.

Från 2019: Petter Northugs företag går in som sponsor för Frida Karlsson och Calle Halfvarsson. Så här berättar de om samarbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.