Foto: JOEL MARKLUNDFoto: JOEL MARKLUND
 Foto: JOEL MARKLUND
Foto: ERIK FÖRDEFoto: ERIK FÖRDE
 Foto: ERIK FÖRDE

Northug förtvivlad
efter nya beskedet

Publicerad

Tomas Northug lägger ned skidkarriären.

Ett mycket tungt bakslag.

För brorsan Petter.

– Det är en kris, säger skidkungen till VG.

Tomas Northug har bestämt sig.

Den norske längdskidåkaren lägger av med skidåkningen. Ett besked som bekymrar storebrorsan Petter Northug, som tränar tillsammans med Tomas för att komma i form till OS i Sydkorea nästa vinter.

I en intervju med den norska tidningen VG berättar 31-åringen om den stora förlusten.

– Tomas är min viktigaste stöttepelare. Han är viktigare än allt annat, viktigare än tränare och allt annat. Sparring och matchning är viktigt, så jag måste få till en lösning i slutet av maj, hur jag ska få samma förutsättningar utan Tomas, säger Petter Northug till tidningen.

Samtidigt som beskedet kommer som en chock för Petter Northug har han förståelse för Tomas beslut. Och den massiva satsningen mot OS-festen i Pyeongchang fortsätter även utan lillebrorsan.

– Det är en kris. Men det finns många skidåkare att välja mellan, så vi ska nog lyckas sätta ihop ett team som kan jobba för att det ska gå så snabbt som möjligt i OS, säger han.

Northug: "Bättre att göra något annat"

Tomas Northug avslutar karriären redan som 27-åring. På frågan om Petter har försökt att övertala sin lillebror att fortsätta med elitsatsningen svarar han:

– Har Tomas bestämt sig så har han bestämt sig. Jag kommer för egen del att lägga upp ett brutalt träningsprogram och höghöjdsträning den här säsongen, och är du inte motiverad är det omöjligt att vara med på det. Det är ett stenhårt jobb som ska göras och är han inte motiverat är det bättre att göra något annat, säger Petter Northug.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag