Foto: Bendiksby, Terje
 Foto: Bendiksby, Terje

Northug fick skydd av livvakter i Stockholm

Publicerad

I fjol tvingades Petter Northug till livvaktsskydd i Sverige på grund av hot från svenska fotbollshuliganer. Men när den norske skidstjärnan åker till världscupen i Gällivare nästa helg gör han det utan extra bevakning.

- Blir det tio åskådare där får vi vara nöjda, jag tror inte att man behöver vara orolig, säger Northug till VG.

Bakgrunden till nyheten, som nu rapporteras i VG, är denna:

Hot från svenska fotbollshuliganer

Inför världscupsprinten i Stockholm i mars förra året kontaktades det norska skidlandslaget av svensk polis. Enligt polisen fanns det då en hotbild mot stjärnan Petter Northug, ett hot som kom från svenska fotbollshuliganer.

Stockholmpolisen beslutade att Northug under vistelsen skulle ha livvaktsskydd i form av två svenska poliser och norska vallaren Kristoffer Moan, som också är utbildad polis.

Northug berättar själv om uppståndelsen i sin bok ”Guld och gröna svenskar”:

”Det hör ju inte till vanligheten att en av vallarna plötsligt är med och joggar bredvid mig. Kristoffer var väldigt ivrig, han bar min ryggsäck och mina skidor och det kändes väldigt märkligt. Jag vet ju att han är polis och jag lade också märke till de två svenska poliserna som verkade väldigt intresserade av mig. Jag kände att någonting var på gång. Nu smäller det, tänkte jag,” skriver Northug i boken som släpptes i fjol, uppger VG.

"Inte den största platsen i Sverige"

Men vid världscuppremiären i Gällivare nästa helg kommer alltså Petter Northug att rå om sig själv – utan extra bevakning.

- Nu ska vi väl inte till den största platsen i Sverige. Blir det tio åskådare i Gällivare får vi väl vara nöjda. Jag tror inte att man behöver vara så orolig för det, säger Northug till VG,

Han konstaterar också att han väldigt sällan får motta hot.

- Jag har aldrig själv känt av det på nära håll. Jag har bara upplevt det så som det hände i Sverige, att det uppståndelse kring mig. Det är inget jag går runt och tänker på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag