Northug bryter med svensk succévallare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Succévallaren Perry Olsson.
Foto: Nils Petter Nilsson

VAL SENALES. Perry Olsson, 57, har varit skidvärldens mest framgångsrika vallare de senaste säsongerna.

Men nu avbryts samarbetet mellan svensken och Petter Northug.

- Det var Petters val, säger Perry Olsson till SPORT-Expressen.

Supervallaren från Söderhamn är inne på sitt elfte år med det norska landslaget. Som personlig vallare åt såväl Marit Björgen som Petter Northug har Perry Olsson varit delaktig i ett makalöst medaljregn under internationella mästerskap.

Mer exakt 34 medaljer i OS och VM.

Det är ett facit ingen annan vallare i världen ens varit i närheten av under samma tidsperiod.

Väljer pappa

Men risken är nu stor att Olssons medaljsamlande avtar i vinter.

- Ja, jag har inte ansvaret för Petters skidor längre. Det är Petters val, säger Perry Olsson under Norges träningsläger i italienska Val Senales.


Anledningarna till brytningen är två:

1 Familjen Northug.

- Den här säsongen vill familjen ta mer ansvar för Petters skidor. Pappa John är mycket mer involverad i det nu, säger Trond Nystad, förbundskapten för de norska herrarna.

2 Northugs eget Coop-stall.

- Då Petter valt att stå utanför landslaget under försäsongen blev det från vår sida rent praktiskt bättre att någon annan än Perry Olsson vallar åt Petter i landslaget. Nu blir det i stället Stein-Olav Snedsrud.


Nystad fortsätter:

- Men för oss finns det ingen dramatik i det här. Petter ville ha en förändring, vi ville ha en så bra fungerande verksamhet som möjligt.

- Och Perry är fortfarande personlig vallare till världens bästa längdåkare. Alltså Marit Björgen, säger Nystad.

Petter Northug hade planerat att just nu ligga på höghöjdsläger i Italien. Men en virussjukdom har ödelagt nära två månader av träning.

Och även om Northug nu är tillbaka i full träning tror inte Trond Nystad att superstjärnan blir aktuell för till exempel världscuppremiären i Kuusamo, Finland, den 29 november.

"Fokusera på träning"

- Min åsikt är att Petter måste fokusera på träning nu och inte världscupen. Frågar du mig bör inte Petter åka världscupen förrän någon gång efter jul, säger Nystad.

Och Tour de ski?

- Vi får se. Men för mig låter det inte förnuftigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.