Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Northug berättar: Då ska  jag bära fotboja

Publicerad

DAVOS/STOCKHOLM. Petter Northug har ett innestående fängelsestraff på 50 dagar att avtjäna.

I en exklusiv intervju med SportExpressen.se berättar den norske skidgiganten att han kommer att börja bära fotboja i december 2015.

– Det blir en bra träningsperiod, säger Northug.

Men till Dagbladet säger Northug att han ska avtjäna straffet i oktober.

I maj fick Petter Northugs skidkarriär sin överlägset hårdaste smäll hittills. Han greps av norsk polis efter att ha kraschat sin lyxbil och sedan flytt från platsen, och den efterföljande undersökningen visade att Northug hade varit berusad när olyckan var framme.

I oktober fick han sin dom av rätten i Trondheim: 50 dagars fängelse, 180 000 norska kronor i böter och ett indraget körkort.

"Kan börja snacka skit"

Sedan dess har Northug för det mesta hållit en låg profil i medierna. Men i en exklusiv intervju inför världscupstävlingarna i schweiziska Davos, hävdar den tidigare så frispråkige skidprofilen att hans tystnad inte är en medveten taktik.

– Jag har försökt vara mig själv. Det finns nog med folk som gillar att prata. Jag låter de snacka klart och så får vi börja snacka skit i vår, säger Northug till SportExpressen.se.

Northug har varit föremål för hård kritik efter kraschen – men själv känner han sig inte utsatt.

– Jag har fått bra stöd från folk runtomkring mig. Och när jag har tränat i Trondheim har många gett mig tummen upp, säger han.

Diskussionerna kring när Northug ska avtjäna sitt fängelsestraff har pågått ända sedan domen föll. Det har antytts att han ska få avtjäna en villkorlig dom och bära fotboja, i stället för att tillbringa straffdagarna bakom galler.

Gav två olika besked

SportExpressen.se får ett klart besked när frågan ställs.

– Det blir nästa höst som det ser ut nu. I december.

Blir det fotboja?

– Det verkar bli det.

Hur känns det här med tanke på din karriär som skidåkare?

– Det blir fint. En bra träningsperiod.

Men det klara beskedet till trots, så såg Northug till att bara öka förvirringen kring sin situation. När norska Dagbladet frågade om när hans straff skulle avtjänas, då var det plötsligt inte alls december som gällde.

– Om det blir i oktober, som det ser ut nu, blir det en fin träningsperiod, sa Northug till norska tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag