Northug berättar: Då ska  jag bära fotboja

Foto: Nils Petter Nilsson

DAVOS/STOCKHOLM. Petter Northug har ett innestående fängelsestraff på 50 dagar att avtjäna. 

I en exklusiv intervju med SportExpressen.se berättar den norske skidgiganten att han kommer att börja bära fotboja i december 2015. 

– Det blir en bra träningsperiod, säger Northug.  

Men till Dagbladet säger Northug att han ska avtjäna straffet i oktober. 

I maj fick Petter Northugs skidkarriär sin överlägset hårdaste smäll hittills. Han greps av norsk polis efter att ha kraschat sin lyxbil och sedan flytt från platsen, och den efterföljande undersökningen visade att Northug hade varit berusad när olyckan var framme. 

I oktober fick han sin dom av rätten i Trondheim: 50 dagars fängelse, 180 000 norska kronor i böter och ett indraget körkort.

"Kan börja snacka skit"

Sedan dess har Northug för det mesta hållit en låg profil i medierna. Men i en exklusiv intervju inför världscupstävlingarna i schweiziska Davos, hävdar den tidigare så frispråkige skidprofilen att hans tystnad inte är en medveten taktik. 

– Jag har försökt vara mig själv. Det finns nog med folk som gillar att prata. Jag låter de snacka klart och så får vi börja snacka skit i vår, säger Northug till SportExpressen.se. 

Northug har varit föremål för hård kritik efter kraschen – men själv känner han sig inte utsatt. 

– Jag har fått bra stöd från folk runtomkring mig. Och när jag har tränat i Trondheim har många gett mig tummen upp, säger han. 

Diskussionerna kring när Northug ska avtjäna sitt fängelsestraff har pågått ända sedan domen föll. Det har antytts att han ska få avtjäna en villkorlig dom och bära fotboja, i stället för att tillbringa straffdagarna bakom galler. 

Gav två olika besked

SportExpressen.se får ett klart besked när frågan ställs. 

– Det blir nästa höst som det ser ut nu. I december. 

Blir det fotboja?

– Det verkar bli det. 

Hur känns det här med tanke på din karriär som skidåkare? 

– Det blir fint. En bra träningsperiod. 

Men det klara beskedet till trots, så såg Northug till att bara öka förvirringen kring sin situation. När norska Dagbladet frågade om när hans straff skulle avtjänas, då var det plötsligt inte alls december som gällde. 

– Om det blir i oktober, som det ser ut nu, blir det en fin träningsperiod, sa Northug till norska tidningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.