Norskt dopingutspel: "En svensk skandal"

Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sveriges olympiska kommitté anklagas för att ha vägrat lämna ut uppgifter till den så kallade astmautredningen.

Nu har ett ordkrig brutit ut mellan SOK och maktskiktet i norsk idrott.

– De har inte velat dela med sig av information, säger utredningsledaren Katharina Rise till Dagbladet. 

– Det är oerhört vilseledande att säga vi inte har velat dela med oss av våra riktlinjer. Det är fullständig botten, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I går presenterades konklusionerna i den så kallade astmautredning som norska skidförbundet beställde i september. En kommitté av externa experter skulle utreda huruvida det norska skidlandslaget använde sig av otillbörlig medicinering av sina åkare.

Svaret blev nej. Kommittén fann att det norska skidförbundet agerat etiskt och korrekt och kan, bortsett från några små korrigeringar, fortsätta på samma sätt i sin medicinska policy.

"Det är en skandal"

Och medan norrmännen frias, så har Dagbladets krönikör Esten O Saether i stället hittat fog i rapporten för att rikta kritik mot svensk idrott.

"Ledarna i svensk toppidrott vill inte lämna ut upplysningar om sitt hälsoarbete. Det är en skandal i det här sammanhanget", skriver Saether.

"SOK har inte velat lämna ut"

Saether refererar till en specifik punkt i rapporten, som man hittar på sida 77 av 191. Där kan man läsa att Sveriges olympiska kommitté nekade utredarna tillträde till viss information om hur man arbetar med medicinering.

"SOK uppger att man har utarbetat detaljerade planer för undersökning och behandling vid olika sjukdomstillstånd, till exempel astma. Granskningskommittén har bett om att få de här planerna, men inför publiceringen av rapporten har SOK inte velat lämna ut dem till kommittén", står det i rapporten.

Saether menar att svenskarna borde lära sig av den norska transparensen

"Öppenhet och ärlighet är lättare att kräva av andra än sig själv", skriver Saether.

Men Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, känner inte alls igen sig i beskrivningen som ges i rapporten.

"Oerhört vilseledande"

– Vi har fått en förfrågan från norsk skididrott att få ta del av våra riktlinjer och vi har svarat ja till det. Men sedan har de skjutit upp mötena och det har runnit ut i sanden. Vi har total öppenhet, det är de som inte har tagit möjligheten, säger Reinebo.

– Att säga att vi inte vill lämna ut något, det är oerhört vilseledande. De har haft möjligheten i flera månader att komma och ta del av vårt. Det är väl inte så att vi ska behöva åka till Oslo när det är de som har problem, de får komma till oss. Det här är botten, botten.

"Vi får ett nackskott"

Nu har SOK bestämt sig för att hålla ett öppet möte på måndag, där man ska redogöra för sina riktlinjer och svara på det som står skrivet i rapporten.

– Jag tänkte på det i går kväll när jag såg hur det formulerades. Jag kände: "Vad fan är vi skyldiga till?". Vi är inte skyldiga till nåt. Vi har riktlinjer, vi erbjuder oss att vi visa upp dem, men de bemödar sig inte komma. Och så får man ett nackskott i den här rapporten. Det är fullständig botten, säger Reinebo.

Ordkriget – Norge står fast

Men i Norge står man fast vid sin upplevelse att SOK valt att lägga locket på.

– De har besvarat våra förfrågningar, men inte önskat dela med sig av information som vi har bett om, säger utredningsledaren Katharina Rise till Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.