Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNFoto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNFoto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Bendiksby, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norskt dopingutspel: "En svensk skandal"

Publicerad

Sveriges olympiska kommitté anklagas för att ha vägrat lämna ut uppgifter till den så kallade astmautredningen.

Nu har ett ordkrig brutit ut mellan SOK och maktskiktet i norsk idrott.

– De har inte velat dela med sig av information, säger utredningsledaren Katharina Rise till Dagbladet.

– Det är oerhört vilseledande att säga vi inte har velat dela med oss av våra riktlinjer. Det är fullständig botten, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I går presenterades konklusionerna i den så kallade astmautredning som norska skidförbundet beställde i september. En kommitté av externa experter skulle utreda huruvida det norska skidlandslaget använde sig av otillbörlig medicinering av sina åkare.

Svaret blev nej. Kommittén fann att det norska skidförbundet agerat etiskt och korrekt och kan, bortsett från några små korrigeringar, fortsätta på samma sätt i sin medicinska policy.

"Det är en skandal"

Och medan norrmännen frias, så har Dagbladets krönikör Esten O Saether i stället hittat fog i rapporten för att rikta kritik mot svensk idrott.

"Ledarna i svensk toppidrott vill inte lämna ut upplysningar om sitt hälsoarbete. Det är en skandal i det här sammanhanget", skriver Saether.

"SOK har inte velat lämna ut"

Saether refererar till en specifik punkt i rapporten, som man hittar på sida 77 av 191. Där kan man läsa att Sveriges olympiska kommitté nekade utredarna tillträde till viss information om hur man arbetar med medicinering.

"SOK uppger att man har utarbetat detaljerade planer för undersökning och behandling vid olika sjukdomstillstånd, till exempel astma. Granskningskommittén har bett om att få de här planerna, men inför publiceringen av rapporten har SOK inte velat lämna ut dem till kommittén", står det i rapporten.

Saether menar att svenskarna borde lära sig av den norska transparensen

"Öppenhet och ärlighet är lättare att kräva av andra än sig själv", skriver Saether.

Men Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, känner inte alls igen sig i beskrivningen som ges i rapporten.

"Oerhört vilseledande"

– Vi har fått en förfrågan från norsk skididrott att få ta del av våra riktlinjer och vi har svarat ja till det. Men sedan har de skjutit upp mötena och det har runnit ut i sanden. Vi har total öppenhet, det är de som inte har tagit möjligheten, säger Reinebo.

– Att säga att vi inte vill lämna ut något, det är oerhört vilseledande. De har haft möjligheten i flera månader att komma och ta del av vårt. Det är väl inte så att vi ska behöva åka till Oslo när det är de som har problem, de får komma till oss. Det här är botten, botten.

"Vi får ett nackskott"

Nu har SOK bestämt sig för att hålla ett öppet möte på måndag, där man ska redogöra för sina riktlinjer och svara på det som står skrivet i rapporten.

– Jag tänkte på det i går kväll när jag såg hur det formulerades. Jag kände: "Vad fan är vi skyldiga till?". Vi är inte skyldiga till nåt. Vi har riktlinjer, vi erbjuder oss att vi visa upp dem, men de bemödar sig inte komma. Och så får man ett nackskott i den här rapporten. Det är fullständig botten, säger Reinebo.

Ordkriget – Norge står fast

Men i Norge står man fast vid sin upplevelse att SOK valt att lägga locket på.

– De har besvarat våra förfrågningar, men inte önskat dela med sig av information som vi har bett om, säger utredningsledaren Katharina Rise till Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag