Norske skidlegendaren Gjermund Eggen är död

Gjermund Eggen efter VM i Oslo 1966
Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Gjermund Eggen är död. 

Den norske skidikonen avled på Elverums sjukhus under måndagen efter en kortare tids sjukdom, skriver NRK. 

– Gjermund var nästan lika populär som The Beatles, säger skidhistorikern Thor Gotaas till Dagbladet.

”Han är omtalad som en av Norges största längdskidstjärnor någonsin”. 

Så skriver NRK om den norske skidlegendaren Gjermund Eggen efter hans död på måndagen. Den norska kanalen skriver att Eggen avled på Elverums sjukhus, 77 år gammal, efter en kortare tids sjukdom. 

Eggen fick sitt stora genombrott som 25-åring i samband med VM i Oslo 1966, där han tog tre guld. Framgångarna utlöste stor hysteri i Norge. 

– Gjermund var nästan like populär som The Beatles, säger skidhistorikern Thor Gotaas till Dagbladet

Gjermund Eggen är död

Den norske stjärnan deltog i 34 uppvisningstävlingar efter de trippla guldtriumferna i Holmenkollen, inför tiotusentals euforiska fans. Eggen fick skydd av polis under flera tävlingar.

– Det var en cirkus. Folk kom med campingvagnar, och några slog upp tält. Det blev ett enormt väsen, och det blev egentligen för mycket för mig, har Eggen sagt. 

Eggen fick ta emot flera prestigefyllda priser efter VM 1966, och i hemkommunen Engerdal byggdes en staty av skidstjärnan. 

Hade musikkarriär

I samband med showloppen efter VM-hysterin började Eggen ge ut låtar, och turnerade med bandet Dizzie Tunes. 

Karriärens höjdpunkt förblev de tre gulden i Oslo 1966. Efter att ha lagt skidorna på hyllan var han med och drev sitt eget skidmärke på Engerdals skidfabrik. 

I februari var Eggen med om en dramatisk händelse i sitt hem. Skidikonen föll i trappan och blev liggande i flera timmar innan hans fru hittade honom på natten. Eggen bröt ett revben och fick sy i huvudet. 

– Jag vet ärligt inte vad som hände. Om jag snubblade i trappan eller svimmade. Jag bara hittade mig själv i botten av trappan, sa Eggen då. 

Eggen hade tre barn tillsammans med frun Anne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.