Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norske ikonens ilska: ”Håll käften, för fan”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryske skidprofilen Aleksej Petukhov stöttar invasionen i Ukraina öppet på Instagram.

Något som får Thomas Alsgaard att rasa.

”Om du inte har modet att säga emot dina ledare kan du åtminstone hålla käften, för fan”, skriver han enligt Nettavisen.

Drygt en vecka har gått sen Vladimir Putins styrkor invaderade Ukraina. 

Sen dess har åtminstone en miljon människor flytt kriget samtidigt som det rapporteras om att åtminstone 2 000 civila har dött. Idrottsvärlden har därefter tagit krafttag mot Ryssland, vars idrottare portats från mängder av stora evenemang. 

Däribland VM-kvalet i fotboll, Paralympics och återstående världscuptävlingar i såväl skidskytte som längdskidor.

Under gårdagens sprinttävling i Drammen bar segraren Maiken Caspersen Falla en ukrainsk flagga på armen för att visa sitt stöd.

– Det är helt förfärligt det som händer. Jag tänker på alla som är på flykt och på alla som krigar och kämpar. Och vi är här. Jag vill visa att våra tankar är hos dem, sa hon efter att ha spurtat ner Jonna Sundling på upploppet.

Ryska skidprofilens ord om kriget

Samtidigt har en gammal sprintspecialist från Ryssland valt att öppet gå ut på Instagram och visa sitt stöd för den ryska invasionen i Ukraina. 

”I åtta år har det pågått militära operationer i Ukraina. Vi alla såg hur situationen runt Donetsk och Luhansk eskalerade och hur resten av världen blundade för det, hur Europas statsöverhuvuden reagerade och hur inhumant ukrainska myndigheter agerade”, skriver Aleksej Petukhov på Instagram.

Inlägget fortsätter:

”Som ett resultat av det kände Ryssland att de måste skydda ryssarna. Alla ser hur vår militär jobbar, på det mest respektfulla sätt gentemot de lokala invånarna, men också mot soldater som har kapitulerat. Det enda målet med operationen är att förstöra militära byggnader. Vad skulle hända om Ryssland inte stod upp för det ryska folket?”.

Aleksej Petukhov, 38, vann VM-guld i lagsprint 2013, VM-silver i Falun två år senare och vid OS i Vancouver blev det en bronsmedalj.

2017 blev han, med anledning av den stora ryska dopingskandalen, officiellt diskvalificerad från OS i Sotji som ägde rum tre år tidigare. 2019 lade han skidorna på hyllan.

Alsgaard reagerar: ”Håll käften”

Den norske skidikonen Thomas Alsgaard reagerar nu starkt på Petukhovs utspel.

 ”Om du inte har modet att säga emot dina ledare kan du åtminstone hålla käften, för fan”, skriver han i en story på Instagram enligt Nettavisen. 

Alsgaard har för tidningen avböjt att kommentera det hela ytterligare. Men i ett nytt inlägg på Instagram skriver han:

”Trött på att krångla med ryska skidåkare som menar att hela världen sysslar med 'fake news' samtidigt som de själva får fakta direkt från Putin. Så i kväll blir det ett vin från Ukraina och Krimhalvön”, skriver han.

Den norske sprintåkaren Pål Tröan Aune kom sexa i Drammen.

Han säger så här om Petukhovs inlägg:

- Det tar jag självklart starkt avstånd från. Jag tyckte inte om det när jag såg det. Det var överraskande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.