Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska varningen: "Sov gott i natt..."

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

STOCKHOLM/TOBLACH. Charlotte Kalla tog tredje världscupsegern för säsongen över 10 kilometer fritt i Toblach.

I morgon går hon ut i tät – och då varnar norskorna för en intensiv jakt.

– Det kommer bli en jakt och vi hoppas krossa henne i spurten, säger Ragnhild Haga som nu kan räkna med mutförsök från Charlotte Kallas sida.

Charlotte Kalla har fått en drömstart på säsongen.

Under lördagen körde svenskan hem sin tredje världscupseger över favoritdistansen 10 kilometer fristil i Toblach. Kalla fick som vanligt slita mot idel norska åkare, och låg längre ett par sekunder efter båda Ragnhild Haga och Heidi Weng.

Men efter en urstark avslutningen tog sig Kalla förbi och stod som segrare. Tätt bakom: Raghild Haga, Heidi Weng, Astrid Jacobsen och Marit Björgen.

– Det går bra för henne nu, skrattar Heidi Weng.

– Hon har aldrig varit i så här bra form så här tidigt på säsongen tidigare. Det ska bli spännande att se om hon är i lika bra form efter jul...

"Inget avskräckande avstånd"

Ragnhild Haga är inne på spår.

– Jag är väldigt nöjd med loppet. Men när man leder och sitter där så hoppas man såklart på att vinna. Jag får vänta lite längre. Charlotte var väldigt stark, hon.

Marit Björgen:

– Jag är nöjd, det var inget avskräckande avstånd till vinnaren, säger hon.

– Charlotte har visat fina takter hela hösten, framför allt i fristil. Det är bara att gratulera henne, fortsätter Björgen.

Norskan menar att hon inte är orolig för att bli slagen av svenskan återigen. 

– Jag är inte så orolig. Det har blivit jämnare och det är klart att de andra har blivit bättre också. Ska jag vara med och slåss om ett OS-guld måste jag vara som allra bäst, säger hon.

Norska varningen: "Sov gott"

Under söndagen väntar en ny världscuptävling i Toblach – jaktstart. Till grund för starten ligger dagens resultat, så: Charlotte Kalla kommer ut i ensam ledning, tätt jagad av ett flertal norska åkare.

– Imorgon blir det norskt tåg som jagar bakom henne. Hon får se till att sova gott och skärpa sig till imorgon, för det kommer bli en jakt och vi hoppas krossa henne i spurten, säger Ragnhild Haga.

Heidi Weng tror också att de norska åkarna kan dra nytta av varandra.

– Jag ska köra ett bra lopp. Jag tänker fånga in Ragnhild (Haga) och så kanske vi kan gå tillsammans och fånga in Charlotte, säger hon.

Charlotte Kallas svar: "Får försöka muta henne..."

Charlotte Kalla bemöter Wengs pik med lugn.

– Jag är ju i bra slag nu definitivt, men det är också tanken att jag ska få med mig bra tävlingar in mot jul. Nu ser jag fram emot att gå in en tyngre träningperiod med mer utvecklade träning, gott om tid att spetsa till OS. Men först tävlar vi morgon, det ska bli superinspirerande att köra klassiskt race på den här fina banan, säger Charlotte Kalla.

Världscupen skidor TOBLACH, Italien

Damer, 10 km (k)

1) Charlotte Kalla, Sverige, 22.40,1, 2) Ragnhild Haga, Norge, +5,8, 3) Heidi Weng, do, +13,8, 4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, do, +17,9, 5) Marit Bjørgen, do, +22,6, 6) Ingvild Flugstad Østberg, do, +29,3, 7) Jessica Diggins, USA, +40,5, 8) Kerttu Niskanen, Finland, +43,5, 9) Sadie Bjornsen, USA, 43,9, 10) Anastasia Sedovam, Ryssland, +46,1.

Övr sv plac

12) Ida Ingemarsdotter +58,7, 13) Ebba Andersson +58,8, 21) Hanna Falk +1.17,6, 25) Emma Wikén +1.25,0, 30) Maria Nordström +1.31,0.

Världscupen e 9 av 31 deltävl

1) Kalla 570 p, 2) Weng 446, 3) Haga 435, 4) Flugstad Østberg 432, 5) Bjørgen 393.

Övr sv plac

6) Stina Nilsson 330, 13) Ingemarsdotter 208, 24) Haag 85, 26) Hanna Falk 75, 29) Evelina Settlin 64, 33) Linn Sömskar 44, 40) Andersson 26, 51) Wikén 16, 56) Jonna Sundling 12, 63) Anna Dyvik 6, 70) Nordström 1.

Hon har planen klar för att försöka hålla norskorna bakom sig.

– Jag får försöka muta (Ragnhild) Haga på hotellet att vi ska hålla de andra bakom oss, säger Charlotte Kalla med ett skratt.

Söndagens jaktstart över 10 kilometer i klassisk stil startar kl 11:30.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.