Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska utspelet: Flytta skidsäsongen

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Christer Holund.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Flera norska längdskidåkare tycker att säsongen borde senareläggas på grund av den dåliga snötillgången.

– Om du skjuter upp säsongen med två veckor tror jag att någon har löst problemet, säger Hans Christer Holund till NRK.

Klimatförändringarna har gett kortare vintrar och mindre snö i skidspåren under världscupsäsongen. På flera ställen måste konstsnö tas till för att bygga upp banorna. Men det skulle kunna gå att säkra säsongen, menar norska landslagsåkare, genom att påbörja den senare.

– Man måste skjuta upp säsongen. Vi åker inte skidor i april, men det finns ganska många ställen där skidåkning är bra i april. Om du skjuter upp säsongen med två veckor tror jag att någon har löst problemet, säger Hans Christer Holund till NRK.

”Definitivt den bästa skidmånaden”

I år startade säsongen i slutet av november och de sista tävlingarna är planerade till den 24-26 mars. Även Pål Golberg tror att det vore en bra idé att skjuta på säsongen.

– Jag har inte åkt skidor (i tävlingssammanhang) i april många gånger i mitt liv, men det är definitivt den bästa skidmånaden. Man hade haft möjlighet att flytta säsongen, om man såg att det innebar fler skidlopp och färre avbokningar, säger Golberg.

För att säkra de tidiga loppen på säsongen lagras mycket snö över sommaren, något som kräver mycket resurser. Enligt Martin Løwstrøm Nyenget borde det vara lättare att i stället lagra snön från midvinterns kalla dagar till eventuella lopp i april.

– Mars och april är kanske de bästa månaderna att vara skidåkare på. Då är det fint och varmt väder, det är skönt för publiken och jag tror att det blir mycket lättare för arrangörerna att få saker gjorda. Du kan se hur stor utmaning de har att organisera det nu i mitten av november, säger han.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.