Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norska OS-profiler fick ta förbjudna preparat

Norges landslagschef Vidar Löfshus Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Norge skördade stora framgångar under OS i Pyeongchang. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norska idrottare har fått tillstånd att använda förbjudna preparat i flera OS.

Det bekräftar OS-läkaren Mona Kjeldsberg i en ny intervju. 

TUE, så kallade "Therapeutic Use Exemption", är ett av idrottsvärldens mest omdiskuterade fenomen just nu. Begreppet innebär att en idrottare får dispens från en läkare att använda ett preparat som annars är listat som dopingklassat. Flera av idrottens största har fått TUE utskrivna. Gymnasten och flerfaldiga OS-guldmedaljören Simone Biles har tillstånd för sin adhd-medicin, och Serena Williams har fått TUE utskriven för vissa värkmediciner. 

Vissa debattörer menar dock att TUE i praktiken fungerar som frikort för doping. Diskussionen har aktualiserats i och med att det internationella cykelsportsförbundet börjat misstänka att OS-guldmedaljören och Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins använt sig av kortikosteroider för att förbättra sin prestationsförmåga och sedan skyllt på en sjukdom. 

Fick använda förbjudna preparat

Nu har norska TV2 luskat fram tre exempel på inhemska TUE som varit aktiva under OS. Informationen kommer från Mona Kjeldsberg, som är läkare anställd av Norges olympiska kommitté.  

– Norge ansökte om en TUE i förbindelse med OS i Rio de Janeiro, medan det i Sotji-OS handlar om två TUE-ansökningar, säger Kjeldsberg. 

Kjeldsberg vill dock inte avslöja vilka mediciner som omnämns i ansökningarna – eller vilka idrottare som har ansökt. 

"Vi har tystnadsplikt"

– Av hänsyn till personskyddet har vi anledning till att ge information om de här förhållandena på truppnivå, inte lag- och individnivå. Detta har vi gjort nu för Rio, Sotji och Pyeongchang. De tre TUE:na från Rio och Sotji är IOK-godkända undantag för att behandla medicinska tillstånd där och då. Av hänsyn till personskyddet knutet till medicinska frågor, kan vi inte ge information om ytterligare detaljer, som skulle kunna leda till identifiering och således bryta mot läkarnas tystnadsplikt, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!