Norges landslagschef Vidar Löfshus Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNNorges landslagschef Vidar Löfshus Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Norges landslagschef Vidar Löfshus Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Norge skördade stora framgångar under OS i Pyeongchang. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNNorge skördade stora framgångar under OS i Pyeongchang. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Norge skördade stora framgångar under OS i Pyeongchang. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norska OS-profiler fick ta förbjudna preparat

Publicerad

Norska idrottare har fått tillstånd att använda förbjudna preparat i flera OS.

Det bekräftar OS-läkaren Mona Kjeldsberg i en ny intervju. 

TUE, så kallade "Therapeutic Use Exemption", är ett av idrottsvärldens mest omdiskuterade fenomen just nu. Begreppet innebär att en idrottare får dispens från en läkare att använda ett preparat som annars är listat som dopingklassat. Flera av idrottens största har fått TUE utskrivna. Gymnasten och flerfaldiga OS-guldmedaljören Simone Biles har tillstånd för sin adhd-medicin, och Serena Williams har fått TUE utskriven för vissa värkmediciner. 

Vissa debattörer menar dock att TUE i praktiken fungerar som frikort för doping. Diskussionen har aktualiserats i och med att det internationella cykelsportsförbundet börjat misstänka att OS-guldmedaljören och Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins använt sig av kortikosteroider för att förbättra sin prestationsförmåga och sedan skyllt på en sjukdom. 

Fick använda förbjudna preparat

Nu har norska TV2 luskat fram tre exempel på inhemska TUE som varit aktiva under OS. Informationen kommer från Mona Kjeldsberg, som är läkare anställd av Norges olympiska kommitté.  

– Norge ansökte om en TUE i förbindelse med OS i Rio de Janeiro, medan det i Sotji-OS handlar om två TUE-ansökningar, säger Kjeldsberg. 

Kjeldsberg vill dock inte avslöja vilka mediciner som omnämns i ansökningarna – eller vilka idrottare som har ansökt. 

"Vi har tystnadsplikt"

– Av hänsyn till personskyddet har vi anledning till att ge information om de här förhållandena på truppnivå, inte lag- och individnivå. Detta har vi gjort nu för Rio, Sotji och Pyeongchang. De tre TUE:na från Rio och Sotji är IOK-godkända undantag för att behandla medicinska tillstånd där och då. Av hänsyn till personskyddet knutet till medicinska frågor, kan vi inte ge information om ytterligare detaljer, som skulle kunna leda till identifiering och således bryta mot läkarnas tystnadsplikt, säger hon. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag