Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde jag skulle bli galen och gå in i ett svart hål”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ingvild Flugstad Östberg tvingades ställa in hela förra säsongen på grund av hälsoproblem.

Efter nio månader bryter norskan tystnaden och berättar om mardrömsbeskedet.

– Jag trodde att jag skulle bli lite galen, gå in i ett svart hål och bli superdeprimerad, säger Östberg till TV2.

Ingvild Flugstad Östberg tog fem medaljer på fem lopp under skid-VM i Seefeld 2019 och såg ut att vara i sitt livs form. Då började problemen.

Norskan fick startförbund i november samma år efter att inte klarat landslagets obligatoriska hälsotest. Efter ett uppehåll lyckades hon dock ta sig tillbaka och vinna ett världscuplopp under Tour de ski.

Men efter säsongen kom nya problem. Ingvild Flugstad Östberg drabbades av utmattningsfraktur i foten två gånger om, först i mars och sedan i juli.

– Jag blir mest förbannad på mig själv, sa Östberg i den senaste intervjun hon gjort, med NRK den 30 juli 2020.

Kort innan världscuppremiären meddelade landslaget att Ingvild Flugstad Östberg ställer in hela säsongen och därmed missar VM i Oberstdorf.

Flugstad Östberg bryter tystnaden

Norskan har inte gjort några intervjuer sedan juli i fjol, men nu bryter hon tystnaden för norsk media.

– Jag har under en tid tränat för mycket och för hårt med tanke på hur mycket näring jag fått i mig. Det har gått ut över min hälsa, säger Östberg till TV2.

30-åringen berättar att det var ett hårt slag att tvingas ställa in hela förra säsongen.

– Det var många tankar som gick genom huvudet. Men det var ett brutalt besked att få när jag hade siktat in mig på att köra VM. Det var tufft att höra, säger Ingvild Flugstad Östberg till TV2.

Hon är uttagen till nästa säsongs landslagstrupp men det är högst oklart när norskan kan tävla igen.

– Det är en omställning i kroppen som kan ta tid. Balansen mellan träning och återhämtning måste vara helt perfekt först. Vi vet inte hur lång tid det tar. Det enda vi vet är att just nu är skaderisken för hög, säger landslagstränaren Öystein Andersen till NRK. 

Öberg: ”Jag trodde jag skulle bli galen”

Ingvild Flugstad Östberg hyllar hjälpen hon fått från läkare, tränare och psykologer under sin skadeperiod.

– Det betyder väldigt mycket. Jag trodde att jag skulle bli lite galen, gå in i ett svart hål och bli superdeprimerad, men jag har lyckats hålla huvudet över ytan, säger norskan till TV2.

Nästa världscupssäsong inleds som vanligt i finska Ruka i slutet av november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.