Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En av mitt livs allra största besvikelser”

Kallas utbrott: “Ett löjligt beteende”
Andreas Veerpalu.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Meråker Videregående Skoles byggnad intill längdskidspåren i Meråker, där Andreas Veerpalu studerade på skidgymnasiet. Foto: Petter Landén

MERÅKER. Mitt i den norska skididyllen fostrades en åkarna som avslöjades i dopingskandalen i Seefeld. 

Här skäms man nu över Andreas Veerpalu.

– Att Andreas åkte fast är en av de största besvikelserna jag varit med om i mitt liv, säger den norske OS-legendaren Frode Estil.

SportExpressen har följt de sista spåren av en fuskare som nu gått under jorden.

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg, Ebba Andersson och Alexander Bolsjunov har alla åkt vidare mot Trondheim. 

Kvar intill längstadion i Meråker arbetar folk febrilt med att plocka ihop efter långloppet i Ski Tour 2020 som precis avgjorts i den norska gränsstaden. Vinden, som har tilltagit i styrka under hela dagen, omsveper en nu var man än söker skydd. 

På ett litet hus intill spåren står det ”Meråker Videregående Skole”. Det spartanskt inredda huset har under loppet fungerat som såväl pressrum som vilorum för åkarna. Och det var här som flera stora namn i längdskidåkningsvärlden fick sin skolning. Emil Iversen, Öystein ”Pölsa” Pettersen, Tor-Arne Hetland, Tora Berger och Frode Estil – för att nämna några – har alla gått skidgymnasiet här och senare utvecklats till skidåkare i världsklass. 

– Meråker är ett litet ställe, men det har fantastiska förutsättningar för att åka längdskidor. Gillar man det kommer man inte att bli besviken, säger Frode Estil. 

Men skolan och orten var även hem för en av skidvärldens mest hemlighetsfulla typer, Andreas Veerpalu. 

Det är även i Meråker som han haft sin sista kända kontakt med omvärlden efter dopingskandalen i Seefeld. 

Så lever dopingfuskarna från Seefeld i dag

Vi förflyttar oss i tid och rum. Från ett kylslaget Meråker till de österrikiska Alperna och en VM-stad som badade i sol för ett år sedan. Det var på förmiddagen, kort innan herrarnas lopp över 15 kilometer, som det meddelades att det genomförts en dopingrazzia i orten under morgonen. 

En kort stund senare rådde det kalabalik. 

Under tio års tid hade läkaren Mark Schmidt byggt upp ett hemligt nätverk med syftet att hjälpa idrottare att fuska sig till framgång. I Seefeld slog polisen till mot en lägenhet som nätverket hyrt. Och där satt Österrikes VM-åkare Max Hauke med en nål i armen, ett ögonblick som han kallat för ”det tuffaste i hans liv”

Tillsammans med Hauke åkte även hans landslagskamrat Dominik Baldauf, Kazakstans storstjärna Aleksej Poltoranin samt estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu fast. 

Samtliga åkare erkände bloddoping för polisen på plats och har sedermera alla stängts av i fyra år och Schmidt sitter instängs på det ökända Stadelheim-fängelset. 

De olika åkarnas liv har tagit olika riktningar. Hauke drömmer om att studera till läkare. Dominik Baldauf flydde till Sydamerika och Karel Tammjärv till Australien, båda för längre semestrar. Poltoranin, som senare tagit tillbaka sitt erkännande om bloddoping, verkar leva ett stilla familjeliv hemma i Kazakstan. På sin frus Olga Poltaraninas Instagramkonto läggs det tämligen ofta upp bilder på paret när de umgås med sina barn. 

Andreas Veerpalu däremot, gick under jorden totalt. 

”Ingen får tag på dem – de gömmer sig

Direkt efter att han släppts ur häktet i Seefeld tog sig 25-åriga Veerpalu hem till Otepää där han och resten av hans familj bor. Andreas är son till Andrus Veerpalu, en av Estlands främste längdskidåkare någonsin. 

Han tog tre OS-medaljer och tre VM-medaljer under sin karriär, men var ständigt misstänkt för doping. Han åkte fast kort efter att han lagt skidorna på hyllan, men friades på grund av en teknikalitet. 

Nu är han dock avstängd, precis som sin son i fyra år, för att som ledare ha brutit mot antidopingreglerna. Svenska ikoner som Anders Södergren och Per Elofsson har båda uttryckt sin frustration och ilska mot familjen Veerpalu i intervjuer med SportExpressen. 

– Alla personer som är inblandade i fusk på ett eller annat vis och fortfarande har kvar ett ben i sporten, de ska bort därifrån. De har ingenting där att göra, sa Elofsson. 

När SportExpressen försöker få tag i en kontaktuppgift till far och son Veerpalu, för att fråga om deras syn på sina respektive avstängningar, stöter vi på patrull. 

– Det är omöjligt, säger Jaan Martinson, som arbetar på den estländska tidningen Poostimes. 

– Vi har aldrig fått ett telefonnummer till Andreas och när man försöker få tag på Andrus så lägger han bara på luren. Om man träffar Andrus ute på en skidtävling så säger han bara ”inga kommentarer”. Det går inte att få tag på dem.  

Inte heller Anti Saarepuu, som var förbundskapten i Estland under VM i Seefeld, har någon kontakt med någon av de två. 

– Det gäller hela familjen Veerpalu… ingen får tag på dem. Inte ens här i Estland. De gömmer sig, säger han och fortsätter:

– Jag ska vara ärlig och säga: Jag vet inget om Andreas. Inte egentligen, inte efter det som hände. 

Inte heller på sociala medier finns några egentliga spår av sonen Veerpalu. Han har inget Instagramkonto och hans Twitterkonto är låst. 

Men han har haft kontakt med folk utanför sin innersta krets i Estland. Med två personer i Meråker. 

Pettersson: ”Det finns en tragik i historien”

Expressens Tomas Pettersson om dopingavstängde Andrus Veerpalu och sonen Andreas som gått samma väg.

Veerpalus sista samtal till värdfamiljen i Norge

Andreas Veerpalu kom som tonåring till den norska staden för att studera på skidgymnasiet. Där lärde han känna den norska stjärnan Emil Iversen, hans pappa, landslagstränaren Ole Morten Iversen och tidigare nämnda Frode Estil, som arbetar som lärare på skolan. 

– Han var en väldigt trevlig kille. Jag har egentligen bara positiva saker att säga om honom som person. Det är en liten skola, varje år är vi bara 160 elever så man får ett ganska nära förhållande till nästan varenda elev. Andreas var en blyg och positiv elev, säger Estil. 

Har du haft någon kontakt med honom efter dopingskandalen?  

– Nej, det har jag inte. Jag tror knappt att någon har haft det. De har det tufft hela familjen gissar jag. 

Det är då Estil berättar om värdfamiljen. När Veerpalu flyttade till Meråker så flyttade han in hos en värdfamilj som han bodde hos och som han kom väldigt nära. 

SportExpressen försöker på en rad sätt komma i kontakt med familjen, dock utan att lyckas. De är intressanta i sökandet efter Veerpalu, för de är några av de få som varit i kontakt med Andreas sedan Seefeld. 

För kort efter VM i Seefeld fick värdfamiljen en dag plötsligt ett telefonsamtal. 

Från just Andreas Veerpalu. 

– De hade en väldigt nära relation, så han ringde dem och bad om ursäkt för att han hade åkt dit för doping, säger Frode Estil.

Hur reagerade de? 

– De var väldigt besvikna på honom, för han blev en extrason i det huset när han bodde där. Men trots allt tycker jag att det var väldigt fint av honom att ringa och be om ursäkt. 

Där slutar spåren efter Andreas Veerpalu. I nuläget är det oklart när – eller ens om – han någonsin kommer att berätta sin historia. 

Så har Veerpalus doping påverkat andra

Men i jakten på Veerpalu blir det väldigt tydligt hur mycket hans dopingfusk inte bara påverkar honom, utan flera personer i hans närhet.

– Det är det värsta tillitsbrottet man kan göra. Jag är fruktansvärt besviken på honom. Jag minns honom som en snäll person, men efter detta kommer nog min bild av honom ändras, sa Meråkersonen Emil Iversen, som blev vän med Veerpalu under skoltiden, när Veerpalu åkte fast. 

Anti Saarepuu avgick som förbundskapten efter dopingskandalen. 

– Jag var tvungen att säga upp mig efter skandalen i Seefeld, jag behövde en paus från skidåkning på den nivån, säger han. 

Just nu arbetar Saarepuu som tränare för en liten skidförening i Estland. 

– Om några år kanske jag får lust att träna på hög nivå igen, jag vet inte om jag kan få tillbaka lusten, men jag hoppas det. 

Frode Estil berättar att hans motivation för att utbilda framtidens norska skidstjärnor fick en ordentlig törn när Veerpalu åkte dit. 

– Klart jag tappade motivationen. Att Andreas åkte fast är en av de största besvikelserna jag varit med om i mitt liv.

Om du hade fått prata med honom i dag, vad hade du sagt?

– Jag hade velat säga att jag blev väldigt besviken. Men samtidigt måste man gå vidare. Så får vi hoppas att han lär sig av det här. 

Veerpalu fyller 26 år i höst. Åldersmässigt skulle han kunna återvända till skidåkningen när hans avstängning är över. Men Estil tror inte att Veerpalu kommer komma tillbaka, oavsett om han går ut och ursäktar sig eller inte. 

Skadan han åsamkat är för stor. 

– Att komma tillbaka in i den här miljön när du har åkt dit för fuska… det blir som Aleksandr Loginov i skidskyttet.  

Estil blir tyst en liten stund. 

– Det är ju ingen som vill ha en där. 

Exklusiv intervju med dopade fuskaren Max Hauke

Avslöjad på bar gärning – nu berättar stjärnan varför han dopade sig

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.